Insändare: Politiker ska förtjäna väljarnas förtroende

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Åserud, Lise

”Vi är på väg att nå en gräns”, säger kommunalrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M). Det är hat och hot hon talar om. Hon anser att väljarna inte uppför sig tillräckligt höviskt mot politikerna. För egen del har jag blivit bemött på ett utomordentligt arrogant sätt från Arvikas politiska styre. Och det gäller även från tjänstemännens sida. Jag tror mig även kunna säga att de boende i kvarteret Hjorten, där nya högstadieskolan byggs, har känt av samma överlägsna och fullständiga ointresse från våra ”folkvalda”. Under ett kommunfullmäktigemöte lät Nils-Gunnar Andersson (S) utbringa följande; ”Det är minsann inte synd om dem i sina stora trävillor”! Nej, ni har ju bara förstört hela deras boendemiljö. Och även sänkt priset på deras bostäder.

Den 30 april hade jag en insändare i Arvika Nyheter där jag erinrade väljarna om vilka förmåner politikerna i Arvika försett sig med. Här gällde det omställningsstöd och pensioner i en klass för sig.

I samma tidning redogörs för hur före detta riksdagsmannen Dan Kihlström erhållit 4,4 miljoner kronor i inkomstgaranti. Han har inte arbetat sedan 2010. Reportern frågar Kihlström; i en intervju i Dagens Industri ska du ha sagt: ”Det är klart att jag utnyttjat systemet, det ska jag villigt erkänna”.

Arvika Nyheter redovisade de tio riksdagsledamöterna som fått ut mest pengar från inkomstgarantin. Och där låg denne Kihlström som nummer två.

Jag skulle kunna ta fram hur många fall som helst, där politiker har skott sig på skattebetalarnas bekostnad. Det hör till saken, att det blir bara värre och värre.

I partiledardebatten i går försökte Jimmy Åkesson (SD) förklara varför det hade blivit en sådan ökning av våld mot kvinnor. Hans förklaring var invandringen. Då häver sig Annie Lööf (C) in i debatten med följande utfall: ”Jag känner sådant förakt när jag hör ditt resonemang.”

Till saken hör att Brå (Brottsförebyggande Rådet) har sammanställt svenska och nordiska kvantitativa studier som berör skillnader i brottslighet mellan personer med inhemsk bakgrund och personer med bakgrund i andra länder. Där bekräftas tidigare forskning om att de med utländsk bakgrund är kraftigt överrepresenterade i brott, även när hänsyn tagits till ålder, kön och socioekonomiska faktorer.

Jimmy Åkessons förklaring återspeglar alltså verkligheten, men se det går inte hem i Sverige längre. Här gäller numera PK-ismen. Det är rätt värdegrund som gäller, även om det skulle visa sig strida mot sanningen. Annie Lööf föraktar således en politisk motståndare. Tycker Kristina Bengtsson Nilsson att detta beteende är OK? När det dessutom visar sig att personen i fråga har rätt i sakfrågan.

För att förtjäna väljarnas förtroende krävs, att ni uppför er och handlar på ett sätt som gör att desamma känner, att ni verkligen vill invånarnas väl. Så förhåller det sig inte i Arvika för närvarande.

Tommie Johansson

Svar direkt:

För mig är det av största vikt att vi ser varandra som människor och har respekt för den demokrati vi har i Sverige, detta ska så klart gälla oavsett vem man är, vart man kommer ifrån eller vilken politisk ideologi man har.

Att förtrycka eller våldföra sig på andra människor är något som inte ska förekomma någonstans.

Självklart är också att man tar seden dit man kommer vilket innebär att alla ska följa de lagar och regler vi har i Sverige oavsett om man är född här eller flyttat hit.

Att granska kommunens verksamhet på olika nivåer är bra och ibland kan man ha rätt i sak, att det till exempel tagits fel beslut men det gäller fortfarande att skilja på sak och person. Även i Arvika kan temperaturen stiga på fullmäktige men vi ska fortfarande kunna se varandra i ögonen efteråt.

Ersättningar för politiska uppdrag har inte varit mitt fokus utan jag kom in i politiken för att kunna göra skillnad för Arvikas framtid.

Vad gäller placeringen av nya högstadieskolan så hade Moderaterna i Arvika detta som sin stora valfråga 2018 om att INTE placera den på Minneberg.

Kristina Bengtsson Nilsson

Oppositionsråd

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.