Hoppa till huvudinnehållet

Personalen rasar mot stängd operationsavdelning

Publicerad:
 Operationsavdelningen på Arvika sjukhus kommer att vara stängd under sommaren.
Operationsavdelningen på Arvika sjukhus kommer att vara stängd under sommaren. Foto: Christer Wik

Operationsavdelningen på Arvika sjukhus ska stänga under sommaren. Personalen ska i stället utlånas till andra verksamheter på sjukhuset.

– Det känns som att hälso-och sjukvårdsledningen tycker att patienter som behöver opereras är mindre viktiga än andra patienter.

För tredje sommaren i rad kommer operationsavdelningen på Arvika sjukhus att stängas. Avdelningen stängs helt i tio veckor, vilket möts med missnöje av Annika Lillberg, operationssjuksköterska, och hennes kollegor.

Beredskapsverksamhet

För två år sedan skulle avdelningen stängas för att personalen skulle lånas ut till operationscentrum i Karlstad.

– Men det fick ledningen backa på då narkospersonalen har beredskapsverksamhet här. Då blev vi utplacerade på andra ställen, jag fick åka till Torsby och jobba flera veckor under sommaren, säger hon.

– Förra året så skyllde de på corona för att bemanna för sommaren i resten av huset här, fast egentligen är det inte det som är problemet.

Annika Lillberg, operationssjuksköterska, och hennes kollegor är inte nöjda med beslutet.
Annika Lillberg, operationssjuksköterska, och hennes kollegor är inte nöjda med beslutet. Foto: Privat

Problemet, menar Annika Lillberg, är i stället att regionen dras med långtgående problem med att lösa sommarbemanningen.

– Det här är ett 20 år gammalt problem. På vårdavdelningarna får de inte in vikarier och då ska vi med vår specialistkompetens vara vikarier istället, säger hon och fortsätter:

– En mycket dyr lösning både i skattepengar och i ökade väntetider för de värmlänningar som väntar på sina operationer. I slutändan är det patienterna som blir lidande. Vi vill jobba med det vi kan och är bra på, att erbjuda operationer i rimlig tid, inte bemanna andra verksamheter sommartid.

Planeringen för årets sommar var redan lagd och personalen på operationsavdelningen har redan fått sina semestrar beviljade.

– Vår semester ligger redan så i det stora hela så vinner de inte så mycket personal, det är det som är så dumt.

Vårdkön växer

Missnöjet växer bland personalen då vårdkön växer för varje sommar som avdelningen håller stängt.

– Det kostar att ha tomma operationssalar och köerna växer. På sikt blir det problem och de köerna är det vi som ska beta av till hösten och vintern. Köer som region Värmland har orsakat på grund av kortsiktiga lösningar.

Operationsavdelningen på Arvika sjukhus kommer att stänga från vecka 23 fram till vecka 32. Enligt Annika Lillberg innebär det att 150-200 operationer skjuts på framtiden.

– Avdelningen stänger tidigare i år än förut. Vi är ledsna och besvikna och vi är flera som inte har lust att jobba kvar när det är såhär, det känns som att det här kommer att fortsätta flera år framöver om hälso-och sjukvårdsledningen får bestämma.

Slutenvårdschefen Mikael Bergenheim säger att han har förståelse för medarbetarnas känslor och uppskattar deras engagemang:

– Det är fantastiskt att de tar ett sådant ansvar och det är jättebra att de ser till helheten. Men det allra viktigaste som vi ser det just nu är att efter det här otroligt tuffa året kunna erbjuda medarbetarna återhämtning i form av fyra veckors sammanhängande semester.

”Måste klara akutverksamheten”

Mikael Bergenheim menar att personalens semester i kombination med vårdens krav på att uppehålla den ”högst medicinskt prioriterade vården” har lett fram till beslutet.

– Vi måste klara akutverksamheten, vi måste ta hand om cancerpatienter och vi kan inte heller med säkerhet säga var vi står i pandemin under sommaren.

På Centralsjukhuset i Karlstad utförs bara akuta operationer och canceroperationer.

Däremot genomförs planerade opeationer som vanligt på sjukhusen i Arvika och i Torsby.

– Därför har vi tagit fram alternativa strategier, som att köpa operationer från andra sjukhus. Det gör vi i ganska stor utsträckning. Vi har också, trots pandemin, kunnat minska väntelistorna på operationer rejält, säger Mikael Bergenheim.

Marianne Utterdahl (SIV) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden:

– Vi har informerats om syftet och sammanfattat kan jag säga att vi givetvis försöker hålla alla verksamheter öppna så långt som möjligt. Men samtidigt är det viktigt för oss att personalen som både har rättighet till och behov av fyra veckors sammanhängande semester också ska få det.

Marianne Utterdahl (SIV) är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
Marianne Utterdahl (SIV) är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Helena Karlsson

Hur tänker du kring att köerna växer ännu mer när operationsavdelningen stänger i tio veckor?

– Jag tänker att jag är glad att vi har hängivna medarbetare som ser till sina patienter och vill operera. Men vi måste se till personalens hälsa om vi ska klara det här långsiktigt. Jag vet också att ledningen har en planering för att beta av vårdskulden så snart som det är möjligt.

Läs mer:

Artikeltaggar

ArvikaArvika sjukhusMarianne UtterdahlMikael BergenheimRegion VärmlandVård och omsorgVårdköer

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.