Hoppa till huvudinnehållet

Ljusning för företagen – men priserna kan stiga för kunderna

Publicerad:
Reporter Helena Ingman Lindström
Helena Ingman Lindström
helena.ingman@nwt.se
Arkivbild
Arkivbild

Det ser ljusare ut för företagen i Värmland. På vissa håll rapporteras det om ”all time high” i orderböckerna. Men pandemin leder till längre leveranstider – och högre priser för kunderna.

I veckans efterlevnadsrapport från Länsstyrelsen, som sammanfattar pandemiläget i Värmland finns den här veckan något mer positiva nyheter än vanligt:

”Från näringslivet får vi även rapporter om optimism och en ”all time high” i inkomna ordrar för flera verksamheter”, skriver länsstyrelsen.

Anna Hedberg, regionchef på Svenskt näringsliv i Värmland, är den som gjort en rundringning till ett antal värmländska företag och hon gläds åt rapporterna:

– Det är såklart väldigt positivt att orderböckerna är fulla och att tillverkande företag ser en positiv orderingång mot hösten. För många går det bra just nu, säger hon.

Inte bara optimism

De tillfrågade i rundringningen är elektronikföretag, företag inom byggbranschen, underleverantörer till fordonsindustrin och aktörer inom pappers- massa- och träindustrin.

Men det är inte enbart optimism som präglar näringslivet i Värmland.

– Baksidan är att flera uppger att de har problem med leveranstider för råvarumaterial och komponenter, säger Anna Hedberg.

Anna Hedberg är regionchef för Svenskt näringsliv i Värmland.
Anna Hedberg är regionchef för Svenskt näringsliv i Värmland. Foto: Ernst Henry Photography AB

Pandemin är en förklaring till svårigheterna med logistiken och långa ledtider.

– En underleverantör till fordonsindustrin berättade att det som tidigare var 12 - 14 veckors leveranstid idag snarare är 21 till 25 veckor för transporten.

Längre transporter betyder också dyrare transporter.

– Allt blir mycket dyrare och det i sin tur pressar upp priserna.

Överhettad marknad

Som NWT tidigare har rapporterat är byggbranschen en av de hårdast drabbade branscherna med en prisökning på 40 till 60 procent på träråvarorna.

– När det gäller träindustrin så är den stora anledningen en extremt hög efterfrågan internationellt, vilket gett stora prisökningar, så just denna bransch lider av en överhettad marknad, säger Anna Hedberg.

– I andra branscher kan det handla om leveranstider på uppåt 30 veckor för att få tag på lagervaror. Men till exempel de jag pratat med inom elektronikbranschen säger att de klarar det ändå. Det beror troligen på att de är relativt småskaliga, arbetar lösningsfokuserat och är duktiga entreprenörer.

Hur mycket priserna i slutändan ökar ut till kund är det i dagsläget ingen som vet.

– Men det är såklart en baksida av något som i grunden av positivt; att de tillverkande företagen har goda framtidsutsikter, säger Anna Hedberg.

För andra branscher, som handel och besöksnäring, är läget fortsatt mycket tufft till följd av coronapandemin.

Artikeltaggar

Anna HedbergCoronavirusetIndustrierNäringslivSvenskt NäringslivVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.