Replik: Rensningen görs i samråd med kommunen

Insändare
PUBLICERAD:
Avverkning genrebild.
Foto: Göran Gustafsson
Svar till Kottens insändare ”Oönskad biologisk mångfald”. Jag är upphovsman till rensningarna i skogen vid Oppstuhage och tycker det är trist att du känner det som en negativ grej att vi snyggar upp och gör skogen säkrare att vistas i.

I samråd med Rackstadmuseet och Arvika kommun samlade jag ett gäng kollegor från Tickster och vi samlade ideellt ihop dessa högar som kommunen sedermera efter mån av tid har forslat bort.

Så som svar på din fråga "Tror du/ni att högarna försvinner av sig själv?":

Nej, Arvika kommun forslar bort dem, det som eventuellt blir över tar jag själv hand om när de utfört en planerad röjning.

Angående biologisk mångfald så finns det ju inget rätt svar. Enligt detaljplanen är marken skog och då är det som du skriver det bästa alternativt att lämna allt på stället där det avverkats.

Men, i verkligheten är det ju faktiskt området park bestående av underbar lövskog tillhörande museet och Oppstuhage. Renodlad skog har vi faktiskt ganska mycket av på andra ställen i kommunen. Men eftersom kommunen påtalade detta med biologisk mångfald när jag talade med dem så gjorde vi i samråd med alla inblandade samt en pensionerad sakkunnig i ordning ett antal depåer av stockar och ris åt flora och fauna som ska få ligga kvar.

För att ytterligare understryka varför jag tog dessa initiativ så är jag uppvuxen i området, bor granne med Oppstuhage och är barnbarnsbarn till Christian Eriksson. Många förbipasserande och grannar jag talat med har uttryckt sorg över hur det ser ut i området. Det har helt enkelt varit nödvändigt att återställa lite av områdets prakt, så återigen, tråkigt att du inte håller med!

Matts "i Taserud d.y." Årling

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.