Replik: L riskerar att överge sin själ

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Gorm Kallestad
Så såg du, Carl Wästlund, Edane, en möjlighet att utslunga din kritik, misstro och närmast hat mot Socialdemokratin och på köpet ge Miljöpartiet en rejäl känga för extremism och kommunistfasoner.

Hoppas du mår bättre nu.

Faktum är att du i min insändare inte hittar någon kritik av varken liberal politik eller ideologi – även om jag har sådan. Jag konstaterar bara att i den senaste interna dispyten så segrade nyliberalerna och socialliberalerna – som jag personligen är mera positiv till – förlorade. Denna interna dragkamp inom liberalismen har pågått under partiets hela historia.

Min kritik gällde bara beslutet att ställa sig bakom eller ingå i en regering som inkluderade stöd av SD, ett parti som beskrivit sig själva som liberalernas huvudmotståndare och i många viktiga ideologiska frågor hamnar de båda partierna i diametralt motsatta ståndpunkter.

Jag skrev också att politiska partiers mål är att nå makten för att kunna genomföra sin politik och det kräver i många fall kompromisser. Att kompromissa så långt att man är beredd att gå i koalition med sin värsta motståndare, för att kanske få några procents inflytande, är ändå att riskera att gå bort sig i kompromissandet, överge sin ideologi, det vill säga sin ”själ” och kanske till och med förlora sin existens.

Nils-Gunnar Andersson (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.