Hoppa till huvudinnehållet

Premiär och padel på Kingselviken

Publicerad:
Arvika Golfklubbs nye ordförande, Anders de la Rose, är nöjd med banans skick inför premiären på fredag.
Arvika Golfklubbs nye ordförande, Anders de la Rose, är nöjd med banans skick inför premiären på fredag. Foto: Arvika GK

För de golfintresserade har de senaste veckorna varit gynnsamma och för Arvika Golfklubbs del innebär de att man kan släppa ut spelarna på banan redan nu till helgen.

– Det har gått fort på slutet. Planen är att vi öppnar nu på fredag, berättar Christina Nauclér Karlsson på Arvika GK.

Om den planen håller så blir det återigen en förhållandevis tidig premiär på Kingselviken.

– Vi har varit bortskämda i två år nu. Normalt sett brukar vi inte kunna öppna förrän runt den 15 maj.

Positiva tongångar

Banan har "övervintrat" bra och har klarat sig utan skador. Överlag är det positiva tongångar – och siffror – över hela linjen, med positiv medlemsutveckling, stor tillströmning av nybörjare och unga och ett stort tryck på antalet bokningar.

– Vi har fått en enorm tillströmning av nya medlemmar. I februari 2020 hade vi 577 aktiva medlemmar och nu har vi 792. Om man ser det procentuellt är det en otrolig ökning och många av dem är unga.

– Som det är nu har vi fem nybörjarkurser som redan är fulla. Man är ju van vid att frågorna kommer när solen tittar fram men i år började de första att boka redan i februari, fortsätter Christina.

Breddat utbud

Med så mycket liv och rörelse ute vid anläggningen har klubben också valt att bredda utbudet med lite mer än golf. Arbetet med att iordningställa en padelbana har redan inletts.

– Vi kände att vi ville göra vår anläggning ännu attraktivare och ge våra medlemmar ännu ett ställe att vara på. Det passar bra ihop med restaurangen och det finns stora intäkter i padel och vi vill vara med på den vågen.

Första tanken var att bygga padelbanan i direkt anslutning till restaurangen men det blev för trångt och för nära banan, så till slut fick man en möjlighet via arrendatorn och valde att ta en del av husvagnsparkeringen – upp mot skogen.

Markarbetet förväntas vara klart under början av den här veckan och själva buren – en utomhusbur med belysning – ska anlända i början av maj, för att sedan förhoppningsvis kunna stå klar för spel i slutet av månaden.

– Vi lägger ner en halv miljon i egna pengar och resten täcker vi upp med sponsorer.

Intäkterna från padelspelet ska sedan gå tillbaka in i golfverksamheten.

– Vi har ändå närmare 800 aktiva medlemmar. Golf och padel hör ju också verkligen ihop, så vi kände att här finns en möjlighet.

Större intresse

Just nu pågår ett antal olika padelprojekt i kommunen, såväl inomhus som utomhus, men Christina tror inte att marknaden är mättad.

– Vi konkurrerar inte med innebanor och vi tror att ju fler som börjar desto större intresse blir det. Golfverksamheten är givetvis kärnan i vår verksamhet, det här är mer ett komplement för en ännu mer attraktiv anläggning.

Covid hänger som en mörk skugga över golfen, precis som alla andra idrotter, men förutsättningarna är definitivt mer gynnsamma för en utomhusbaserad sport.

Något som också, som sagt, visat sig i intresset.

– 2019 hade vi 7000 bokade rundor och ifjol hade vi 21 000 bokade. Det är delvis ett resultat av ett annat sätt att spela, att många väljer att boka istället för att bara åka ut.

Tävlingsfritt

När banan öppnar kommer den att vara öppen med hänsyn till rådande restriktioner. Mest kommer de att märkas genom att det inte kommer att genomföras några tävlingar under maj.

– Förbundet har avrått från tävling och givetvis följer vi det. Det kommer ett nytt beslut i mitten av maj.

Klubben håller tummarna för ett positivt besked då och än mer för att man ska kunna genomföra golfveckan i början av juli, som är säsongens stora begivenhet på banan.

– Att vi får ställa in i maj är ingen fara, det går att flytta tider och dagar, men golfveckan är jätteviktig för oss och den hoppas vi att vi kan genomföra.

Golfanläggningen ”breddas” med en padelbana som beräknas vara klar för spel i slutet av maj.
Golfanläggningen ”breddas” med en padelbana som beräknas vara klar för spel i slutet av maj. Foto: Arvika GK

Artikeltaggar

Arvika GKChristina Nauclér KarlssonGolfKingselviken

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.