Prisregn över Thor Guttormsen på Eldsjälsgalan: ”Överrumplad”

Publicerad:
Thor Guttormsen jublar efter att ha blivit årets eldsjäl under Eldsjälsgalan. Prisutdelare Henrik Lindroth, Jeanette Asteborg och programledare Clara Henry syns också på bilden. Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån

Arvikabördige Thor Guttormsen har en imponerande samling priser genom sitt arbete med Grunden Bois.

Under måndagskvällen blev han också prisad två gånger om på Eldsjälsgalan.

– Jag kan vara extra stolt över mig själv just nu, även fast jag egentligen gör det här för andra, säger en mycket glad Thor.

När AN-sporten når Thor under tisdagseftermiddagen är han fortfarande kvar i Stockholm, dagen efter galan på Vasateatern, och har en intervju med P4 Värmland som väntar innan tågresan hem till Göteborg.

– Det har varit många grattishälsningar från värmlänningar också, vilket är väldigt kul!

År 1992 startade han upp den numera välkända föreningen för personer med intellektuell funktionsnedsättning på en gräsplätt i östra Göteborg.

Nu, 29 år senare, har han alltså blivit utsedd till Årets eldsjäl.

– Jag hade inte förväntat mig att vinna, jag hade inte ställt in mig på det, så jag blev ju överrumplad när det gick som en dans. Jättekul självklart! Men även om det är ett personligt pris, som jag kan ha lite svårt att ta emot, så är det vi och inte jag som har gjort det.

– Men visst är det kul att få uppskattning och jag försöker suga i mig det – om än bara för en kväll!

”Trodde ju jag skulle förlora”

Först vann han den kategori han blivit nominerad till, Årets ledare, vilket delades ut av fotbollsdomarprofilen Jonas Eriksson. Det innebar 50 000 kronor till enskilt projekt samt ytterligare 15 000 i ett personligt stipendium.

– Det var också överraskande! När han började läsa upp motiveringen fattade jag ju att det faktiskt var mig han pratade om. Jag var tacksam och glad för att det gav lite pengar att fördela i Grunden Bois, så det kändes väldigt bra.

I och med att han blev årets ledare hade Thor alltså chansen att även bli årets eldsjäl. Då fick västvärmlänningen återigen kliva upp på scenen och ta emot ytterligare ett pris – där det bland annat ingick en bil.

– Jag trodde ju jag skulle förlora. För hon träningstjejen från SVT (Sofia Åhman) var med, hon har ju väldigt många följare och är populär, så jag var överraskad när de ropade upp mitt namn istället!

I motiveringen till Årets eldsjäl 2021 går bland annat att läsa följande: ”Med det varmaste av hjärtan, med det godaste av humör, med en ständigt påkopplad energi och med den fastaste av händer, har han sett till att sprida glädje, nytta och förutsättningar”.

Varför tror du ditt engagemang går hem hos så många?

– Jag är väl en person som har lätt ha att göra med och försöker verkligen se alla, så att de kan ta del av samma verktyg som jag hade själv när jag växte upp i Arvika och med Arvika HC. Det behövs inga speciallösningar, det är kanske min enkla filosofi som folk ser och gillar, säger Thor.

Thor Guttormsen kan lägga till ytterligare priser till den digra samlingen i och med utmärkelserna på Eldsjälsgalan.
Thor Guttormsen kan lägga till ytterligare priser till den digra samlingen i och med utmärkelserna på Eldsjälsgalan. Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån

”En ära självklart”

Att samla på sig priser har mer eller mindre blivit en vana för den utflyttade västvärmlänningen. Bland annat har han vunnit Sportspegelns pris, Zlatans N10-pris – och dessutom haft äran att springa med OS-facklan.

– Det är ju en del priser nu. Men det här är stort i och med att det var röstning om det. Också kul att de väljer mig, det är en ära självklart, då jag tänker på hur många eldsjälar som finns i vårt land och ställer upp ideellt i ur och skur. Det borde uppmärksammas ännu mer, tycker jag.

Vad betyder det här för Grunden Bois?

– Lirarna i Grunden Bois ser det här som en vinst så klart, de ser väl inte att det är jag som får det. I ett större perspektiv stärker det varumärket. Vi jobbar för att ha det så starkt som möjligt, för då gynnar det tjejer och killar med funktionsnedsättning, vilket gör att andra i landet kanske får fart på grejerna.

Känns det ännu lättare att fortsätta lägga ner jobbet nu?

– Man blir lite extra inspirerad, och det blir mer lättjobbat. I början när vi drog i gång, och jag skulle ragga sponsorer, så fick jag presentera allting och förklara vad Grunden Bois är, det behöver jag inte göra längre. Det är ett jättestort steg från att inte ha funnits på kartan alls.

– Ska vi funka är det sponsring som gäller, så har jag alltid resonerat. Jag har aldrig sett det som en parasportklubb, utan en idrottsklubb som alla andra.

Själva galan i sig var förstås kraftigt påverkad av coronapandemin.

– Det var rigorösa säkerhetsåtgärder och alla fick testa sig direkt. Det var 200 pers som blev testade och man fick inte gå ut på hela dagen. Så det skötte de bra, det kändes tryggt på det sättet. Sen försökte man hålla avstånd, även om det är svårt på en sån gala, konstaterar Thor.

– Men det är klart, utan publik var det lite tråkigt...

Paula Juhlins Alvik, som är mitt uppe i SM-finalen mot Luleå, var nominerade i kategorin Årets förening. Där var det dock Julle United som tog hem priset.

Hela motiveringen till Årets eldsjäl 2021

”Med det varmaste av hjärtan, med det godaste av humör, med en ständigt påkopplad energi och med den fastaste av händer, har han sett till att sprida glädje, nytta och förutsättningar.

Med en förmåga att se allas lika värde har åtskilliga barn- och ungdomar hittat sin plats i föreningslivet, en möjlighet som inte fanns i samma utsträckning tidigare.

Vi har den stora äran att hylla en eldsjäl, som sedan 1992 varit verksam med ett fantastiskt engagemang och en unik förmåga att utveckla och driva.

Alltid med ett leende och för allas bästa i en förening som tar emot alla, som bidrar med hälsa, kamratskap, självkänsla, självförtroende och en meningsfull fritid till sina medlemmar och som visat vägen för många andra.”

Artikeltaggar

EldsjälsgalanFöreningslivGöteborgGrunden boisSportStockholmThor Guttormsen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare