Hoppa till huvudinnehållet

Niklas släpper tonsatt tolkning – av sin morfars dikt

Publicerad:
Niklas Kihlstedt Rangberg har tonsatt en dikt som skrevs av hans morfar Prytz Rangberg.
Niklas Kihlstedt Rangberg har tonsatt en dikt som skrevs av hans morfar Prytz Rangberg. Foto: Privat

Arvikamusikern Niklas Kihlstedt Rangberg släpper under fredagen låten ”Sång till Hemberget” på Spotify.

Texten skrevs av Niklas morfar Prytz Rangberg som bodde i Järpliden, någon mil nordväst om Bograngen, i nordligaste Värmland.

Prytz Rangberg jobbade som skogshuggare men skrev också dikter – bland annat ”Sång till Hemberget”.

– Det är fantastiskt att få tonsätta morfars dikt. Den är så vacker och beskriver hans förbund med kojan och skogen som också jag har knutit an till, berättar Niklas Kihlstedt Rangberg i ett pressmeddelande.

Författaren Bengt Berg:

”Fint att dikter kan räddas till eftervärlden och ett bra sätt är att tonsätta dem! Skogen hade inte bara hårt arbete och fina naturupplevelser att erbjuda utan är också ett viktigt kulturarv för oss alla i dessa trakter.”

Ett gammalt foto på Niklas morföräldrar Solveig och Prytz Rangberg.
Ett gammalt foto på Niklas morföräldrar Solveig och Prytz Rangberg.

Niklas har tidigare släppt ett antal sånger för högtider på Spotify. Det är bland annat bröllopsmusik, begravningsmusik och en visa till födelsedagskalas arrangerad för kör.

Kihlstedt Rangberg samarbetar med bland andra Peter Eksell, som har gjort en tolkning av ”Ett sorgens hjärta” i ett arrangemang för tenor, symfoniorkester och kör.

– Jag hoppas att flera musiker vill tolka min musik. Det är så stort att höra hur ett verk går igenom en annan musiker och kommer ut färgat av den artisten, säger Niklas Kihlstedt Rangberg i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

ArvikaMusik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.