Hoppa till huvudinnehållet

Arvika Ridklubb har fått kvalitetsmärkning: ”Jobbat hårt för det”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Rosie Johansson, konsulent Värmlands Ridsportförbund, Lena Wiigh, ordförande Värmlands Ridsportförbund, Kicki Ljosdal, ridskolechef, hästen Kattis, Christina Sandström, ridlärare, Johanna Nilsson, ordförande Arvika Ridklubb och Ellis Room, styrelseledamot, fanns alla på plats när skylten för kvalitetsmärkningen delades ut.
Rosie Johansson, konsulent Värmlands Ridsportförbund, Lena Wiigh, ordförande Värmlands Ridsportförbund, Kicki Ljosdal, ridskolechef, hästen Kattis, Christina Sandström, ridlärare, Johanna Nilsson, ordförande Arvika Ridklubb och Ellis Room, styrelseledamot, fanns alla på plats när skylten för kvalitetsmärkningen delades ut. Foto: Oscar Walldén

Förra året prisades Arvika Ridklubb ordentligt av förbundet. Nu har föreningen fått ytterligare ett kvitto på att det görs ett bra jobb.

Ridskolan har nämligen fått en kvalitetsmärkning – vilket bara Karlstad har sedan innan bland de värmländska klubbarna.

– Det känns superviktigt att vi har det, säger ridskolechefen Kicki Ljosdal.

Inte mindre än fyra utmärkelser gick till Arvika Ridklubb förra året, som alltså delades ut av Värmlands Ridsportförbund.

Dessa var årets ridskola, årets tävlingsarrangör, årets ridlärare (Kicki Ljosdal) samt årets ungdomskassör (Elin Nilsson).

Under tisdagen fick klubben dessutom ta emot en skylt för kvalitetsmärkt ridskola, som delades ut av förbundets ordförande Lena Wiigh.

– Det har varit väldigt efterlängtat och vi har jobbat hårt för det. Men vi är naturligtvis inte i mål med det här, utan vi har fler saker som vi vill ska göras, konstaterar ridskolechefen Kicki Ljosdal, som var den som tog emot skylten och en blombukett.

Hur stort känns det?

– Det känns superviktigt att vi har det, att en driver det här med säkerhet för både häst och människor runt omkring. Det tycker jag känns självklart, säger Kicki Ljosdal, som började arbeta på Arvika Ridklubb för över 30 år sedan.

”Drivs med hjärta”

Johanna Nilsson är ny ordförande i klubben sedan i februari, efter att ha bott i Karlstad ett antal år, och har fått överta posten från Anki Lind i ett rätt så tacksamt läge.

– Jag har varit med för typ 15 år sedan, men sen har jag haft en lucka härifrån. Så nu kommer jag verkligen in i ett guldläge, säger Johanna Nilsson och fortsätter:

– Det ska bli kul att jobba framåt och inte släppa det här. Att det är en förening som ligger i en liten stad tycker jag har ett stort värde, att det inte bara är Karlstad utan att man lyckas även i Arvika. Det är ju en gammal anläggning som det ändå har jobbats på.

Det finns ett stort engagemang inom föreningen, menar Nilsson.

– Det här är en förening som drivs med hjärta, det är inte bara ett företag utan medlemmarna gillar den här föreningen. Det gör också att det går runt, tillsammans med en väldigt bra personalstyrka. Så det är väldigt mycket känsla för sin förening här, det känner man när man kommer utifrån.

Ridskolechefen Kicki Ljosdal med skylten som bevisar att Arvika Ridklubbs ridskola blivit kvalitetsmärkt.
Ridskolechefen Kicki Ljosdal med skylten som bevisar att Arvika Ridklubbs ridskola blivit kvalitetsmärkt.

Höga krav för skylten

Kvalitetsmärkningen innebär i grova drag att personalen är utbildad, att anläggningen har hög säkerhet och att föreningen jobbar utifrån fastslagna policys och måldokument.

Första och hittills enda gången en värmländsk klubb blivit kvalitetssäkrad var 2014, då Karlstads Ridklubb fick det, vilket ger en indikation på hur speciellt det är – med tanke på att det finns 16 ridskoleklubbar i Värmland.

– Vår besöksgrupp är ute var tredje år och det är höga krav för att få skylten, så det är jätteroligt att få dela ut den, säger Lena Wiigh, ordförande Värmlands Ridsportförbund.

”Ganska stora grejer”

När Arvika Ridklubb senast fick en kvalitetsmärkning, vilket är många år sedan, var systemet lite annorlunda.

– Tidigare var det två skyltar, en för anläggningen och en för utbildad personal – och hade man båda så fick man en tredje skylt som hette ridskola. Nu har man allt i ett, så det är ännu svårare att få nu, berättar Rosie Johansson, konsulent på Värmlands Ridsportförbund.

– Det som har gjorts här de sista åren är väl framför allt anläggningen, med sargen i ridhuset som byttes ut, ny belysning och personalutrymme. Så det är ganska stora grejer som har gjorts, säger Rosie.

En kvalitetsmärkt ridskola har:

• En föreningspolicy

• Styrdokument

• Tydlig verksamhetsinriktning

• Miljöpolicy

• Aktiv ungdomsverksamhet

• Förebyggande säkerhetsarbete

• Aktuell krisplan

• Regelbunden LABC/HLR utbildning

• Systematiskt arbetsmiljöarbete

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Artikeltaggar

ArvikaArvika RidklubbHästsportVärmlands ridsportförbund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.