Insändare: Vi vill läsa japanska!

Insändare
PUBLICERAD:
Elever på Gateskolan som är intresserade av anime och manga vill ha möjligheten att läsa japanska.

Vi går 5:an på Gateskolan i Arvika. Vi ska välja vilket språk vi ska läsa i 6:an. Vi har fått välja på franska, spanska, tyska eller fördjupning av svenska och engelska. Jag och många andra vill läsa japanska, totalt är vi mer än 20 stycken. Vi har skickat mejl och en lista på underskrifter av de som vill vara med och läsa japanska till vår rektor, som inte har svarat oss elever. Vi har på många sätt försökt att få möjligheten att läsa japanska, men har inte fått något svar alls. Det tycker vi är dåligt. Vi tycker att vi borde kunna få läsa japanska i skolan. Vi är intresserade av Japan, manga och anime - precis som många andra i vår ålder. Är det svårt att hitta lärare i Arvika, så kan ni lösa det med fjärrundervisning som många andra skolor gör med moderna språk.

5:orna som vill läsa japanska

Svar direkt

Hej på er 5:or som vill läsa japanska!

Inledningsvis vill jag säga att jag tycker det är toppen med ert brinnande engagemang och initiativ till att påverka något ni brinner för med konkreta förslag. Fortsätt med det!

Jag tycker det är viktigt att möta barns tankar och funderingar. Det har jag bevisligen inte lyckats med i den här frågan och det får jag be om ursäkt för. Många frågor kan lösas genom att mötas i samtal och dialog. Det stämmer att jag fått ett mail från en elev med fråga om modernt språkval japanska. Någon namnlista har jag inte fått till mig.

Det finns paragrafer i skollagen om hur moderna språk ska organiseras och erbjudas. Enligt våra styrdokument ska huvudmannen för skolan erbjuda minst två av språken franska, spanska och tyska som språkval. Huvudmannen ska sträva efter att därutöver erbjuda andra språk som språkval.

Det betyder att jag som rektor för en skola i kommunen, inte kan ta beslut om språkvalen i ämnet moderna språk då det ingår i en gemensam organisation för alla skolor i kommunen.

Liselott Öberg Stridh

rektor Gateskolan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.