Hoppa till huvudinnehållet

De är första paret ut i Jonsbol

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Joacim och Monika Wilsborn har köpt tomt i nya bostadsområdet Jonsbol i Västra Sund. De ville ha en tomt på den övre gatan och det har de fått. Närheten till stan och Kyrkviken i bakgrunden lockade när de bestämde sig för Jonsbol.
Joacim och Monika Wilsborn har köpt tomt i nya bostadsområdet Jonsbol i Västra Sund. De ville ha en tomt på den övre gatan och det har de fått. Närheten till stan och Kyrkviken i bakgrunden lockade när de bestämde sig för Jonsbol. Foto: Hans-Åke Henriksson

Närheten till stan och utsikten över Kyrkviken lockar. Vyerna över Arvika var värda besväret att vänta några år på byggstart. På senhösten ska Joacim och Monika Wilsborn flytta in i nya bostadsområdet Jonsbol.

Nio tomter är hittills sålda i Jonsbol, en av dessa tomter har Joacim och Monika Wilsborn köpt. De har köpt en tomt på den övre gatan – helt enligt egna önskemål.

– Vi hade tur vid lottdragningen att kunna välja en tomt vi ville ha, det vill säga en tomt lite högre upp i området med bra utsikt och överblick. Dessutom en fastighet som ger lite större byggyta så vi kan bygga ett enplanshus med garage och gästrum. Vi måste ju ha möjlighet att ta emot stora besök också, säger Joacim.

Är många

Familjen och släkten är stor. Var för sig har de fem barn från tidigare äktenskap, Monika har tre av dem och Joacim två. Monika har dessutom två barnbarn. Gäststugan kommer att fyllas, huset också, om än kanske inte varje dag framöver.

– Yngsta barnet är på väg att flytta till Göteborg, han är 19 år. Övriga är utflugna. Vi får huset för oss själva plus att vi förbereder oss för mycket besök från släkt och vänner. Jag är bördig från Småland medan Monika har växt upp som ”Glaväring”, vi har stora släkter.

Två aktiva personer

Duon gillar att sätta händerna i saker och ting. En bit upp i ålder – båda har passerat de 50 – är de på väg att lämna ett stort och renoverat tvåplanshus i Högåsen för att satsa på ett helt nytt husbygge med allt det innebär i Jonsbol.

Inte väl sent att bygga nytt när man kommit lite mer än "halvvägs" i livet?

– Nej, för fasen, i sinnet är jag 25 år, säger Joacim. Jag gillar utmaningar, och det gör Monika också. Både hon och jag gör mycket själva, exempelvis i Högåsen har vi renoverat och byggt det mesta själva, renoverat alla rum, byggt altan, uterum och pool.

– Kul att hålla på, samtidigt tänker vi att det ska bli skönt att slippa trappor i det nya huset när vi blir äldre, säger Monika.

Joacim och Monika Wilsborn har bestämt sig för ett hus av typ Västkustvillan. Själva huset blir runt 150 kvadratmeter stort, till det kommer garage med gästrum på runt 50 kvadratmeter.
Joacim och Monika Wilsborn har bestämt sig för ett hus av typ Västkustvillan. Själva huset blir runt 150 kvadratmeter stort, till det kommer garage med gästrum på runt 50 kvadratmeter. Foto: Västkustvillan
En planlösning av den Västkustvilla som Joacim och Monika Wilsborn valt.
En planlösning av den Västkustvilla som Joacim och Monika Wilsborn valt. Foto: Västkustvillan

Totalt runt 200 kvadratmeter

Huset i Högåsen ska nu säljas, gärna till en barnfamilj eftersom det har många rum, säger duon. Dagens fastighet ska också bilda grundplåten till en ny botillvaro en bit utanför centrala Arvika. I Jonsbol ska det uppföras en Västkustvilla. Boytan blir 149 kvadratmeter plus nämnda garage och gästrum på cirka 50 kvadratmeter.

– Bygglovet är klart. Det var inga problem, ja möjligtvis att ritningarna inte blev skalenliga först när jag sparade ner dem till pdf-filer. Jag har ritat in allt själv, detaljplaner, höjder och sådant, vilket jag gjort på kvällar och helger. Sedan har vi fått fasadritningar från Västkustvillan, säger Joacim – som är nöjd med de kommunala kontakter han haft runt bygget.

– När det gäller bemötandet från kommunens bygglovsavdelning tycker jag att den varit snabb och bra, det ska de ha kredd för. På så vis har vi redan kunnat beställa huset.

Lång väntan är över

Lika kul har inte väntan varit att få sätta spaden i marken i Jonsbol. Det nya bostadsområdets framväxt har varit något av en långbänk, en långbänk som i mycket berott på omgjort förslag till detaljplan och överklagningar.

Och byggstart på tomter på den nedre gatan måste dessutom ännu vänta tills marken satt sig ordentligt. Trolig byggstart där blir i höst.

I drygt två år har i alla fall Wilsborn stått i kö.

– Vi har övervägt annat, och vi hade faktiskt en tomt på gång i närheten men hoppade av. Den var lite för "långt in i Västra Sund" och hade för sluttande tomt. Dessutom lite dyrare.

– Vi har väntat och väntat, vilket varit frustrerande. Nu är vi glada att det äntligen blir av.

Arvika Nyheter har för avsikt att följa paret Wilsborn husbygge i Jonsbol i några reportage. I april hoppas de komma igång mera på allvar med markarbeten för att i november kunna flytta in. Sådan är planen.
Arvika Nyheter har för avsikt att följa paret Wilsborn husbygge i Jonsbol i några reportage. I april hoppas de komma igång mera på allvar med markarbeten för att i november kunna flytta in. Sådan är planen. Foto: Hans-Åke Henriksson

Gör mycket själva

Paret Wilsborn hoppas kunna komma igång med markarbeten redan i april och ha hus- och garageplattorna klara i maj, juni någon gång. Sedan är planen att på egen hand bygga garaget/uterummet under semestern. Husmodulerna ska sedan levereras av Västkustvillan efter semestern i augusti. Att sätta ihop modulerna till ett sammansatt hus, färdigt utvändigt, beräknas ta cirka fyra veckor innan duon – förutom el- och vvsarbeten – åter ska göra mycket på egen hand sett till det invändiga.

– Jag gillar tempo, gillar när det händer saker. Jag har stark drivkraft och jag vet att det blir bra när det blir färdigt, säger Joacim.

Brukar ni se på svt:s program Husdrömmar där husbyggena ofta blir både försenade och drar över budget..?

– Jo, säger Joacim, med ett leende. Men vi har ambitionen att hålla planen. Först siktade vi på mârten, men eftersom husmodulerna kommer i augusti insåg vi att det hinner vi inte.

– Men till november, då Jockes föräldrar och syskon med familjer brukar komma hit, ska det vara klart, hoppas Monika.

Samarbete med grannar

Budgeten för tomt och hus ligger på strax över fyra miljoner kronor, i detta ingår att man försöker hålla nere utgifterna genom att göra mycket själva. Uppvärmningen ska ske via bergvärmepump. Där finns redan ett samarbete mellan flera av grannarna.

– Fyra av oss på gatan kommer att gå ihop och borra för bergvärme, därmed har vi fått ett bra pris. Vi tomtägare på gatan har för övrigt haft ett mycket bra samarbete, stämt av och synkat höjder på tomter med mera. Jag känner eller vet vilka flera av dem är, vilket underlättar, några har jag jobbat med på Volvo CE förut.

Planering pågår

Efter 15 år på Volvo CE är Joacim idag fastighets- och underhållschef på Thermia vilket möjligtvis också underlättar installationen av bergvärme? Monika å sin sida jobbar som undersköterska inom Arvika kommun. I grunden är dock Joacim maskiningenjör och militär med löjtnants titel från tiden på I12 i Eksjö.

Mycket planeras just nu, även släktingarna ska alltså få rum.

– I vår släkt på pappas sida har vi även en kusinträff varje år, vi rullar runt att arrangera, var tredje år arrangerar vi i min syskonskara. Nästa gång det är vår tur vore det roligt att ha det här. Då blir vi upp emot 25 personer, säger Joacim.

Inga problem med fritidsintresse

Fritidsintressena är många hos paret Wilsborn, träning och även renovering står högt på dagordningen. Allra högst just nu står dock husbygge.

– Vi satsar på en villa med lite finare utsikt över sjön. Det har varit vår dröm länge.

Fotnot: Arvika Nyheter har för avsikt att följa paret Wilborns husbygge i några artiklar framöver.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFritid och livsstilThermiaVolvo CEVästra Sund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.