Hoppa till huvudinnehållet

Johansson stod som ägare i avtal med SMHI och O-ringen

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Avtal har skrivits om väderstationen på Westlanda mellan Lennart Johansson-företag och SMHI där de förstnämnda får 3 500 kronor per år i hyra. Enligt överenskommelsen vid köpet av Westlanda mellan Arvika kommun och Johansson för runt sju år sedan har dock Johanssons företag inte tillträde till marken då lantmäteriförrättningen inte är klar.
Avtal har skrivits om väderstationen på Westlanda mellan Lennart Johansson-företag och SMHI där de förstnämnda får 3 500 kronor per år i hyra. Enligt överenskommelsen vid köpet av Westlanda mellan Arvika kommun och Johansson för runt sju år sedan har dock Johanssons företag inte tillträde till marken då lantmäteriförrättningen inte är klar. Foto: Hans-Åke Henriksson

Trots att Lennart Johansson (dödsboet) inte är lagfaren ägare av Westlanda flygplats och enligt överenskommelse därmed inte har tillträde till flygplatsen har Johansson-företag enligt SMHI fått betalt för väderstationen SMHI hyr på området.

I överenskommelse runt Westlanda mellan Arvika kommun och Lennart Johansson står bland annat följande: ”Tillträde får ske när fastighetsbildningsbeslutet vunnit laga kraft”, vilket den ännu inte gjort. Det finns också frågetecken om överenskommelser gäller juridiskt idag.

I februari 2015 skrevs dock avtal mellan SMHI och L Johansson Fastigheter om upplåtelse av mark för SMHI:s väderstation på Westlanda. Vid denna tidpunkt – och även idag – är dock Arvika kommun lagfaren ägare av marken.

Avtalet mellan SMHI och L Johansson Fastigheter omfattade 100 kvadratmeter och årshyran är 3 500 kronor per år.

När Arvika Nyheter informerar SMHI om att kommunen är lagfaren ägare av marken blir man först överraskade:

– Den information som vi nu fått om att fastighetsaffären aldrig blivit klar är ny för oss, säger Greger Bergman, SMHI. Vi har haft detta avtal i god tro. Men vi vill så klart avtala med rätt part och har kontaktat Arvika kommun i ärendet.

Anser avtalet giltigt

Bergman säger att det är Jenny Wärnevall, mark- och exploateringsingenjör på Arvika kommun, som man samrått med. SMHI har uppfattat att man har ett giltigt avtal med L Johansson Fastigheter.

– Vi har också uppfattat av informationen att eftersom Hyres- och arrendenämnden i Göteborg varit involverade i avtalet om ny arrendeavgift så är det giltigt. Det var också så att L Johansson Fastigheter övertog befintliga avtal med hyresgäster från kommunen när fastighetsbolaget tog över arrendet. Fastighetsbolaget har agerat som ägare med kommunens godkännande, vilket också styrker att vårt avtal är giltigt. Så som vi har uppfattat situationen finns det i nuläget inte behov av att skriva ett nytt avtal, säger Greger Bergman.

”Affären är klar”

Arvika Nyheter har sökt Jenny Wärnevall för en kommentar. Hon hänvisar i sin tur till kommundirektör Hans Karlsson.

– Jag uppfattar att affären är klar, däremot inte fastighetsregleringen, säger Karlsson.

Ännu ett avtal med fel markägare

Även i Arvika kommuns avtal med Arvika Flygklubb runt orienteringstävlingen O-Ringen 2017 står det att Lennart Johansson äger Westlanda. I avtalet står också att Arvika kommun ersätter flygklubben med 200 000 kronor för inskränkningen arrangemanget innebär.

Något separat beslut finns inte om denna summa men väl om arrangemanget i sin helhet, enligt biträdande kommundirektör Anna Wikstrand.

– Kommunstyrelsen beslutade ingå avtal med O-ringen om arrangemanget 2014. Kommunfullmäktige beslutade om finansieringen i samband med att arrangemanget genomfördes.

– I överenskommelsen med O-ringen skrevs in att kommunen skulle tillhandahålla mark för tävlingen. Johansson gjorde inga anspråk på medel för upplåtelse. Flygklubbens verksamhet låg nere en stor del av sommaren och en ersättning till dem var rimlig utifrån detta. Det finns ett avtal med flygklubben som reglerade detta. Som ansvarig för kontakter med O-ringen var uppdraget att säkerställa att en överenskommelse kom till stånd. O-ringen tecknade sedan själva ett antal överenskommelser med andra arrendatorer och markägare i området, säger Wikstrand.

Artikeltaggar

Anna WikstrandEkonomiPolitik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.