Hoppa till huvudinnehållet

Niklas: ”Jag klarar inte 50 procents höjd hyra”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
En genomgripande rotrenovering av Metkrokens lägenheter i Arvika är på gång. Ett trapphus är redan renoverat, framöver väntar resterande lägenheter. En av hyresgästerna, Niklas Guttman, tycker att informationen om den kommande renoveringen har varit dåligt från fastighetsägarna, kommunala Arvika Fastighets AB.
En genomgripande rotrenovering av Metkrokens lägenheter i Arvika är på gång. Ett trapphus är redan renoverat, framöver väntar resterande lägenheter. En av hyresgästerna, Niklas Guttman, tycker att informationen om den kommande renoveringen har varit dåligt från fastighetsägarna, kommunala Arvika Fastighets AB. Foto: Hans-Åke Henriksson

Niklas Guttman oroas över den kommande renoveringen av hans lägenhet i Metkroken. Informationen från ägarna, Arvika Fastighets AB, har varit usel i frågan, säger han.

Arvika Fastighets AB planerar en genomgripande rotrenovering av lägenheterna i Metkroken, en fastighet i centrala Arvika färdigställd 1963. Ett trapphus i den 117 lägenheter stora bostadskroppen är redan renoverad, nu ska det kommunala bolaget gå vidare med resterande.

För en av hyresgästerna, Niklas Guttman, har ovissheten runt renoveringen påverkat hans hälsa. Niklas är långtidssjukskriven och de ekonomiska marginalerna är små. Han vill ha klara besked när renoveringen ska genomföras och vad den för med sig för hans privatekonomi.

Enligt Guttman kan renoveringen innebära en hyreshöjning på 50 procent.

– Jag är bipolär och oron för att jag inte vet var jag ska bo framöver påverkar hälsan negativt, säger han. Ingen berättar något, ingen vet något. Vi får inte veta någonting. Jag tycker det är här är mycket illa skött av fastighetsbolaget.

Nära till skog och affär

I grunden trivs han dock bra i Metkroken, där han bott sedan 2001. ”Nära till skogen och nära till affär”, är hans omdöme. Ett minus finns visserligen, men detta minus kan han inte själv påverka.

– Den bilburna ungdomen hörs från McDonald`s och här på framsidan. ”Generation döv”, som jag döpt dem till.

Svårt i längden

Guttman bor i en tvåa med garage, hyran är drygt 4 000 kronor i månaden. De inkomster han har som sjukskriven gör dock att han i längden inte klarar av en hyreshöjning i storleksordningen som nämnts.

– Hyreshöjningen på 50 procent ska visserligen fördelas på tio procent per år är det sagt. Några år klarar jag detta men när det till slut handlar om att runt 60 procent av min inkomst ska gå till boendet går det inte längre.

Ingen riktig information

Representanter för fastighetsbolaget har knackat dörr om rotrenoveringen men enligt Guttman gav denna information noll och inget i de grundläggande frågor han har: för det första, under vilken tid ska renoveringen pågå, och för det andra, vad kommer hyran att bli?

– De sprang runt i trapphusen och skickade en lapp under näsan på mig men några riktiga svar fick jag inte. Jag vet ingenting, inte var jag ska bo under tiden eller ens efter renoveringen.

Att renoveringen av Metkroken behövs är både hyresgästen Niklas Guttman och fastighetsägarna Arvika Fastighets AB överens om. Guttman tycker dock att hyresvärden kan stå för stambytet av bland annat vattenledningar. Exempelvis köket, som saknar fläkt, är från början av 1960-talet och behöver förnyas, säger Guttman. Renoveringar och uppfräschningar inne i lägenheten är han villig att betala.
Att renoveringen av Metkroken behövs är både hyresgästen Niklas Guttman och fastighetsägarna Arvika Fastighets AB överens om. Guttman tycker dock att hyresvärden kan stå för stambytet av bland annat vattenledningar. Exempelvis köket, som saknar fläkt, är från början av 1960-talet och behöver förnyas, säger Guttman. Renoveringar och uppfräschningar inne i lägenheten är han villig att betala. Foto: Hans-Åke Henriksson

”Ett måste”

Mikael Engstig, vd på Arvika Fastighets AB, säger att rotrenoveringen är ett måste, fastigheten är sliten och både material och kapital förgås. Ett flertal vattenskador har förekommit, särskilt i det trapphus som redan renoverats.

– Hur ska man annars göra med ett hus som är gammalt? Och den som renoverar måste ju få tillbaka sina pengar, säger Engstig.

Genomgripande

Stambyte ska göras, det vill säga el-, vatten- och avloppsledningar ska bytas. Även ventilationen ska förnyas och förbättringar ska också ske i kök och badrum. Även exempelvis balkonger ska glasas in.

Engstig säger också att upphandlingen av entreprenör för renoveringen planeras att gå igång i närtid. Flyter sedan upphandlingen på kan rotrenoveringen starta under våren, anser han.

– Ett mer detaljerat tidsschema kommer när vi har planerat genomförandet ihop med kommande entreprenör.

50 procent och mer

Engstig bekräftar att rotrenoveringen kan ge hyreshöjningar på 50 procent, ja, både mindre och mer – snittet är 46 procent. Höjningarna varierar beroende på lägenheternas storlek.

– Men man ska betänka att hyresnivån idag är låg, hyran i Metkroken är billig. Efter renoveringen ökar dock bolagets kapitalkostnader och då måste vi höja hyran.

Engstig säger också att bolaget skickade ut skriftlig information till hyresgästerna i september ifjol där det enligt honom framgick vad renoveringen innebar. Engstig säger också att höjningen är förhandlad och godkänd av Hyresgästföreningen.

– Att hyreshöjningen sker etappvis gör att den dämpas, allt sker inte på en gång.

”Ägarna borde betala”

För Niklas Guttman klingar Engstigs argument tomma. Guttman säger att han kanske inte har råd att bo kvar i sin tvåa.

Och vart ska han då ta vägen?

– Att de renoverar och fräschar upp lägenheten som sådan har jag inget emot, Stambytet av vattenledningar och annat grundläggande tycker jag dock att ägarna kan stå för själva, det är ju deras hus.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Fastighets ABBostad och byggenHyresgästföreningenMikael Engstig

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.