Hoppa till huvudinnehållet

Smittskyddsläkaren om ökningen: ”Det är en oroande utveckling”

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Smittspridningen har åter ökat i länet.
Smittspridningen har åter ökat i länet. Foto: Helena Karlsson

Värmland noterar den näst högsta veckoökningen i år av covid-19-fall. Något som oroar smittskydd.

– Det är absolut inte läge att slappna av, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Totalt under förra veckan kunde Region Värmland rapportera om 410 nya bekräftade fall av covid-19, varav 163 under helgen.

Det är den högsta veckoökningen sedan årets första vecka då 434 fall konstaterades.

Corona: Största ökningen sedan vecka ett

– Det är en oroväckande utveckling. Vi hade en nedgång i januari och nu ser vi en ökande trend. Och en ökande risk för med muterade stammar. Så det är absolut inte läge att slappna av än, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare på Region Värmland.

Hittills finns två bekräftade fall i Värmland av det muterade brittiska viruset. Än så länge finns inga rapporterade fall av de sydafrikanska och brasilianska mutationerna.

– Så är läget fortfarande, av vad vi känner till för dagen. Men det finns en stor risk att vi kommer få se fler fall av den brittiska. Möjligen av de andra också längre fram.

Smittskyddsläkare Ingemar Hallén oroas över utvecklingen.
Smittskyddsläkare Ingemar Hallén oroas över utvecklingen. Foto: Lisa Olaison

Fortsätt jobba hemma

Det finns exempel på en ökad smittspridning på arbetsplatser och även bland arbetskamrater som umgås på fritiden.

– Det är en stark uppmaning att fortsätta arbeta på distans om man kan. Många ses bli smittade på arbetet. Man måste fortsätta hålla avstånd vid arbetsplatsen, i fikarummen och mötesrummen, säger Ingemar Hallén.

– Det är inte heller läge att hitta på sociala aktiviteter efter arbetstid. Bara för att man ses på jobbet är det inte okej att umgås på fritiden då man umgås på ett annat sätt, fortsätter han.

Samma läge i skolan

Vad gäller skolmiljön sker nu viss distansundervisning. Men det är i dagsläget inte aktuellt att rekommendera total distansundervisning på högstadiet och gymnasiet efter sportlovet, vilket skett i exempelvis Region Västra Götaland.

– Vi har regelbunden kontakt med skolcheferna i Värmland. Vi kommer att ha diskussioner i veckan om utökade distansstudier. Men det är väldigt individuellt beroende på möjligheterna till att undvika trängsel, säger Ingemar Hallén.

Artikeltaggar

CoronavirusetIngemar HallénRegion VärmlandSmittskydd VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.