Hoppa till huvudinnehållet

25 miljoner kronor – hyreskostnader för nybyggen

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se

Byggkostnader på runt en halv miljard kronor samt utökade eller nya hyreskostnader på cirka 25 miljoner kronor per år är den ekonomiska sidan av de större byggprojekt som färdigställs i Arvika under året.

Den nya högstadieskolan är ett av projekten som färdigställs i år.
Den nya högstadieskolan är ett av projekten som färdigställs i år.

Flera större byggprojekt färdigställs under 2021 samt att omflyttningar av andra kommunala lokaler sker. Nybackens äldreboende, Sulviks skola samt högstadieskolan Hjorten tillhör de större byggprojekten samtidigt som bland annat Centralskolan och Hagaskolan upphör som skolor.

Flyttbilen går

Ser man till in- och omflyttning inom skolverksamheten ska eleverna i årskurs 7-9 på Centralskolan och Kyrkebyskolan flytta till den nya högstadieskolan Hjorten i höst. Flyttar framöver gör också Hagaskolans förskoleklass och lågstadium, till Kyrkebyskolan, vilket även fritidshemmet på Hagaskolan samt Agnetebergsskolans förskoleklass och lågstadium gör.

Förändringen innebär även att särskolemodulen vid Agneteberg avvecklas och att denna verksamhet flyttar in i Kyrkebyskolan. Agnetebergsskolan blir å sin sida förskola samt får ett fritidshem som organisatoriskt är kopplat till Kyrkebyskolan.

Budgeten håller, säger vd:n

Mikael Engstig, vd på Arvika Fastighets AB, säger att budgeten hålls för de nämnda tre stora projekten. Nybackens uppgradering kostar knappt 50 miljoner kronor, uppgraderingen av Sulviks skola drygt 50 miljoner kronor och nya högstadieskolan Hjorten cirka 385 miljoner kronor.

Med projekten följer bland annat ökade hyreskostnader. Enligt Engstig blir hyresökningarna 3,9 miljoner kronor per år för Nybacken, hyran för Sulviks skola höjs med 3,2 miljoner kronor per år medan nya Hjorten får en årshyra på 28,3 miljoner kronor.

– När det gäller Hjorten är det ju en helt ny hyra, där har vi gjort en beräkning vad förbrukning av olika saker beräknas kosta, stämmer inte det får vi justera hyran. Och sett till hyran inkluderar det allt, även fastighetsskötsel med mera, säger Engstig.

– Sett till Nybacken och Sulvik rör det sig om nya kapitalkostnader eftersom de ju redan har en driftshyra sedan tidigare.

Kompenseras

Utskotten Lärande och Stöd och Vård och Omsorg kompenseras i budget för ökade hyreskostnader. Nedlagd skolverksamhet på Centralskolan och Hagaskolan innebär samtidigt minskade hyreskostnader för Lärande och Stöd på cirka 7,7 miljoner kronor.

Minskade hyresintäkter i det fallet för fastighetsbolaget möts av minskade driftkostnader i ungefär samma omfattning, enligt Mikael Engstig.

– Centralskolan läggs ju i malpåse, det innebär exempelvis lägre kostnader för uppvärmning, det blir bara stödvärme framöver så att skolan inte fryser. Blir det sedan nya projekt i Centralskolans lokaler får ju det styra framtida kostnads- eller intäktsberäkningar.

– Sett till kostnaden för Centralskolan, Sulviks skola och Nybacken beror det ju även på vad de själva gör med verksamheterna, det jag vet nu i denna stund är ju kostnader för hyran.

Vill sälja

När det gäller Hagaskolan ska den enligt dagens planer säljas.

– Ett arbete med en detaljplaneändring pågår, en detaljplan som medger privat verksamhet. Sedan är det ett politiskt beslut om Hagaskolan ska säljas eller inte, vi vill sälja.

Behov av renovering

Samtidigt förs det fram att även om kommunen avstått från att bygga högstadieskolan Hjorten hade kommunen fått betydande kostnadsökningar bland annat genom behov av en genomgående renovering av Centralskolan samt exempelvis nya förskoleavdelningar. Siffror AN fått i det här fallet talar om kostnadsökningar på runt 20 miljoner kronor per år jämfört med runt 28,5 miljoner kronor i årshyra för Hjorten.

Rapportering

För dagen är det siffran 28,5 miljoner som gäller. Både Mikael Engstig, kommunalrådet Peter Söderström (S) samt ekonomichefen Birgitta Jansson säger att den ekonomiska kalkylen för Hjorten håller. Man har inte fått några andra indikationer.

– Ja, vi hade rapport på styrgruppen den åttonde februari och så blir det rapport på fullmäktiges möte i februari, säger Söderström.

– Det blir dyrare för kommunen efter uppdateringen av Sulviks skola, Nybackens äldreboende och nya Hjorten men det är politiska beslut som tagits. Verksamheterna har kompenserats för utökade kostnader och håller kalkylerna ska det gå bra.

Artikeltaggar

AgnetebergArvikaArvika Fastighets ABBirgitta JanssonCentralskolanEkonomiHagaskolanMikael EngstigSkola och utbildningSulvik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.