Hoppa till huvudinnehållet

Efter pendlarbeskedet - lättnadens suck i gränskommunerna

Publicerad:

Vårdpersonal med anhöriga som pendlar till Norge får gå till jobbet. Det meddelades på ett möte med Landshövdingen på måndagen.

I helgen meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att man skulle stänga gränsen mot Norge för att minska risken att den muterade virusvariant som sprids i Norge tar sig till Sverige. Inreseförbudet började gälla natten mot måndag.

På lördagskvällen kom ny information från Smittskydd Värmland att om anhöriga till arbetspendlarna jobbar inom vården måste de hålla sig hemma, vilket skapade stor oro i gränskommunerna.

För Arvikas del hade det inneburit att omkring 25 personer i vården inte hade kunnat gå till jobbet och Edas kommunalråd Johanna Söderberg (C) gissade mellan tummen och pekfingret att det hade kunnat röra sig om ett femtiotal i Eda kommun.

– Jag vet inte exakt hur många det rör sig om, men det är mycket för en liten organisation, sa hon på måndagsförmiddagen.

I både Eda och Arvika är det dessutom många som dagpendlar, vilket innebär att kommunerna hade i princip måndagen på sig att lösa problemet.

Det kom dock aldrig till den punkten.

Kommunalråden kallades till möte med landshövdingen på måndagen och fick beskedet att anhöriga inte behöver begränsa sina hushållskontakter och kan alltså fortsätta gå till jobbet.

– De som bor i samma hushåll behöver inte undvika andra kontakter, det var den stora frågan, säger Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S) efter mötet.

Johanna Söderberg berättar att de fick beskedet på ett intern möte innan mötet med landshövdingen.

– Det var en stor lättnad – inte minst för cheferna. Det var nästan så de grät glädjetårar när det inte var så illa som vi hade befarat från början.

Påverkar inreseförbudet kommunen på något mer sätt?

– Själva inreseförbudet betyder inte så mycket, de flesta norrmän är redan borta. Handlarna förlorar några fler kunder, men den stora volymen är ju borta redan, säger Söderberg.

Ingen ytterligare testning

Det kommer inte att krävas ytterligare testning av de svenska arbetspendlarna.

– De har klargjort att arbetspendlaren ska undvika att träffa andra än de i hushållet när vederbörande inte är på jobbet och så ska de testas. Men Norge kräver testning, så de blir väldigt testade ändå, säger Peter Söderström.

Personer som bor i Norge och arbetspendlar till Sverige ska testas en gång i veckan, men även norska arbetspendlare kommer alltså att få fortsätta att åka till jobbet i Sverige.

– Det innebär att gränshandeln inte påverkas särskilt mycket, det har ju redan varit stängt ganska länge. Den stora frågan i dag gällde ju vårdpersonalen, säger Söderström.

Och beskedet blev alltså att anhöriga i dagsläget inte påverkas.

– Det här var bra, det var gött. Men grunden till stängningen är ju naturligtvis bra. Börjar det här viruset mutera för mycket kanske inte vaccinet biter, så det är jättebra att de vidtar de här åtgärderna.

Förändringarna gäller till den 14 februari.

Artikeltaggar

CoronavirusetNorgePendlingSverigeVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.