Hoppa till huvudinnehållet

Mona tre sekunder från första pallplatsen

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Mona Brorsson, med nummer 20, var bara sekunder från sin första individuella pallplats i världscupen i söndagens masstart i Oberhof.
Mona Brorsson, med nummer 20, var bara sekunder från sin första individuella pallplats i världscupen i söndagens masstart i Oberhof. Foto: TOBIAS SCHWARZ

Åkformen är inte riktigt där än - men det hindrade inte Mona Brorsson från att nå tangerat personbästa i söndagens masstart i Oberhof.

– En så fruktansvärt jobbig tävling men jag är supernöjd med det här loppet, summerade Mona, som skidade i mål som femma - tre sekunder ifrån sin första pallplats i världscupen.

Efter stabilt skytte, och bara en bom på vallen totalt, gick Mona ut som femma på spurtvarvet, sju och en halv sekund från täten.

När österrikiskan Lisa Therese Hauser föll så befann sig Mona, tillsammans med Ingrid Tandrevold och lagkompisen Hanna Öberg, helt plötsligt mitt inne i kampen om tredjeplatsen.

– Det hände enormt mycket på spurtvarvet. Jag var förvånad att jag gick ut som femma och jag tänkte att jag inte skulle orka det här, men när Hauser trillade och vi körde för tredjeplatsen var det bara att gasa igen.

Bara ångorna

Västvärmländskan gjorde ett tappert försök med någon kilometer kvar och gick förbi Tandrevold.

– Det var bara ångorna som fanns kvar i tanken och jag kände att jag inte hade kroppen för en spurt, men samtidigt ville jag inte bjuda in Dorothea Wierer igen utan fortsätta att hålla ett högt tempo.

Tandrevold och Öberg höll sig kvar bakom Ulfshuvdane-tjejen och kunde sedan ta sig förbi in mot upploppet.

– Jag kände att jag inte hängde med i det tempot. Det fanns inte tillräckligt mycket kraft för att nå pallen, men det var det bästa jag kunde göra för dagen.

Mona grämde sig inte nämnvärt över den "missade" tredjeplatsen utan gladde sig istället mer över ett bra resultat.

– Det är jättebra att få ett så bra resultat när inte den fysiska formen är på topp. Kan jag vara femma när det känns så här så är det bra.

Bästa skytten

Och hon kan åka nu åka från Oberhof och vidare till Antholz med ett återfunnet självförtroende i skyttet.

Efter en felfri sprint i torsdags och stafett i lördags var Mona nu bästa skytt i hela fältet, med sin enda bom - i det första liggande skyttet.

– Nu sitter det. Jag kan inte räkna med att skjuta fullt alla gånger men det är en helt annan känsla nu när jag kommer in på vallen. Jag har ett högt självförtroende igen och nu gäller det bara att vårda det.

Det här var åttonde gången i karriären som Mona placerade sig bland de sex främsta i ett individuellt världscuplopp - den fjärde gången med ett "personbästa" på femte plats.

Hur högt rankar du den?

– Jag vet inte riktigt. Det har inte riktigt sjunkit in än, men på något sätt känns det som att är bra - men jag vill ha mer.

Chans till mer kommer redan på torsdag då världscupen drar vidare med distanslopp i italienska Antholz.

Segrare i masstarten blev fransyskan Julia Simon, tre sekunder före tyskan Franziska Preuss - som i sin tur var åtta sekunder före Hanna Öberg på tredje plats.

Artikeltaggar

Hanna ÖbergMona BrorssonOberhofSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.