Ingen överdödlighet i fjol – men en kommun sticker ut

Publicerad:
Äldreboendet Björkdungen i Munkfors drabbades hårt av coronapandemin förra året. Men Värmland som helhet ser inte ut att få någon överdödlighet på grund av pandemin 2020. Foto: Daniel Olausson

Coronapandemin orsakade ingen överdödlighet i Värmland förra året, enligt preliminära siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Men en kommun sticker ut.

Enligt Statistiska Centralbyråns siffror avled i genomsnitt 3 143 värmlänningar per år under åren 2015–2019. I fjol avled ungefär lika många, enligt preliminära siffror. Några av fjolårets sista dödsfall kan saknas i siffrorna.

– Jag har svårt att tänka mig att det kommer så många dödsfall så att att ni får någon tydlig överdödlighet, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Enligt Region Värmlands siffror avled drygt 120 värmlänningar med covid-19 under 2020. Men de dödsfallen ser alltså inte ut att ha orsakat någon överdödlighet för hela året.

Den vecka som sticker ut mest är vecka 50. Då avled 72 personer i fjol, vilket är 20 personer mer än snittet för de fem föregående åren.

Splittrad kommunbild

På kommunnivå är bilden mer splittrad. I vissa kommuner avled preliminärt fler än alla eller de flesta av de senaste fem föregående åren. Ett exempel är Munkfors, där preliminärt 83 personer avled i fjol. Det är 20 fler än snittet för 2015–2019.

– Där har det varit nånting som förmodligen är kopplat till den här pandemin. I juni dog det 21 personer i Munkfors och under juni månad så brukar det ligga knappt fem dödsfall, säger Tomas Johanson.

Under maj och juni drabbades äldreboendet Björkdungen i Munkfors av ett svårt utbrott av covid-19. Statistik som NWT tidigare berättat om ger vid handen att boendet hade en tydlig överdödlighet förra året.

Andra kommuner har ovanligt få dödsfall, pandemin till trots. Det gäller Karlstad, Storfors, Forshaga, Sunne, Säffle och Hammarö.

Pandemin kan få effekter på antalet döda på flera sätt. Exempelvis minskade trafiken på vägarna i landet och det gjorde att klart färre avled i den svenska trafiken i fjol än tidigare år.

Artikeltaggar

CoronavirusetForshagaKarlstadMunkforsSäffleSCBStorforsVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare