Hoppa till huvudinnehållet

C: "På detta sätt får tjänstemän komma ut i verkligheten"

Publicerad:
Anders Bergfjord (C) har motionerat om att inrätta så kallade servicepunkter i kommunens kransorter där tjänstemän ska finnas tillgängliga vid vissa tidpunkter. En inspiratör för Bergfjord har 17-årige partikamraten Leon Hellikssons idéer varit. Helliksson är även ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund i Värmland.
Anders Bergfjord (C) har motionerat om att inrätta så kallade servicepunkter i kommunens kransorter där tjänstemän ska finnas tillgängliga vid vissa tidpunkter. En inspiratör för Bergfjord har 17-årige partikamraten Leon Hellikssons idéer varit. Helliksson är även ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund i Värmland. Foto: Kerstin Herö

Centerpartiet i Arvika vill utöka servicen på landsbygden, man anser att det är för stort fokus på centralorten. Och får man som man vill får stadshusets tjänstemän komma ut i verkligheten, säger man.

Det är fullmäktigeledamoten Anders Bergfjord som motionerat i frågan. Han och partiet vill etablera så kallade servicepunkter i kommunens kransorter där tjänstemän ska finnas tillgängliga vissa tider efter uppgjort schema.

Därmed ska kommunal service decentraliseras och komma närmare medborgarna, anser man. Och man är kritiska till dagens förhållanden på sina håll.

– Hade vi haft stadshuset som en normal servicepunkt hade detta inte behövt införas, men stadshuset fungerar inte som det ska idag, säger Bergfjord. Ta bara bemanningen vid lunchtid, vad möts man då av som företagare och andra, jo en stängd dörr. Typiskt att det är stängt då, på lunchen har ju företagare och andra tid att uträtta ärenden.

Bygglovsfrågor med mera

Bergfjord lyfter särskilt fram företagsfrågor. Vid servicepunkter som Centerpartiet vill ha dem ska företagare och andra få hjälp i stort och smått. Han nämner bland annat frågor som rör bygglov, snöröjning och digitalisering. Ledordet ska vara möjliggörande och man vill komma bort från myndighetsutövning.

– Tjänstemännen i stadshuset får röra på sig på det här viset, de får komma ut och bli mer synliga. Sedan tror jag också att det finns många bra idéer ute i stugorna som kommunen kan ta fasta på genom dessa servicepunkter.

Arvika kommun utreder en så kallade lokal serviceplan inkluderat de servicepunkter Centerpartiet vill ha. ICA Nära Thybergs i Årbotten är ett exempel som kommunen nämner på en kommersiell servicepunkt. Med Centerpartiets idéer kan det även tillskapas kommunala servicepunkter.
Arvika kommun utreder en så kallade lokal serviceplan inkluderat de servicepunkter Centerpartiet vill ha. ICA Nära Thybergs i Årbotten är ett exempel som kommunen nämner på en kommersiell servicepunkt. Med Centerpartiets idéer kan det även tillskapas kommunala servicepunkter. Foto: Hans-Åke Henriksson

Pågår en utredning

Partiet vill inrätta servicepunkterna i befintliga kommunala lokaler men också söka samarbete med lanthandlare. Nu pågår det också ett kommunalt utredningsarbete som är besläktat med motionens vilja där det ska tas fram en så kallade lokal serviceplan inkluderat servicepunkter. Denna serviceplan tar i mycket sikte på att stötta lanthandlare i kommunen. Serviceplanen ska ersätta den varuförsörjningsplan som finns idag.

– Vi är ganska väl försedda med lanthandlare i kommun, vår ambition är att stärka deras möjlighet att överleva, säger biträdande kommundirektör, Anna Wikstrand. Förslag om servicepunkter, både för kommersiell och offentlig service, kommer att läggas fram för beslut under våren.

Kommunala arbetstillfällen

Kommunalrådet Peter Söderström (S) har tidigare lyft fram just landsbygdsfrågor som ett argument för skattehöjningen på 94 öre som sjösattes 1 januari.

– Konkreta exempel på hur vi prioriterar landsbygden är kommunal närvaro och kommunala arbetstillfällen på landsbygden, säger Söderström.. Exempelvis våra satsningar på kompletta F-6-skolor i subcentra samt även våra enheter för vård och omsorg som finns på landsbygden. Även räddningstjänstens närvaro med sina stationer är konkreta exempel på detta.

Artikeltaggar

Anders BergfjordAnna WikstrandBostad och byggenCenterpartietNyheterPeter Söderström

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.