Hoppa till huvudinnehållet

Licensjakten på varg pågår

Publicerad:
Reporter Pia Holmström
Pia Holmström
pia.holmstrom@nwt.se
"Än så länge går det bra för vargarna", säger Gunnar Glöersen jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Värmland som deltar i jakten.
"Än så länge går det bra för vargarna", säger Gunnar Glöersen jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Värmland som deltar i jakten.

Licensjakten på varg startade idag. Enligt länsstyrelsens beslut är det totalt sex vargar som får skjutas i reviret Stora Bör i Västra Värmland.

– Än så länge går det bra för vargarna, säger Gunnar Glöersen jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Värmland som deltar i jakten.

Vargreviret Stora Bör sträcker sig över Arvikas, Årjängs och Säffles kommuner.

Licensjakten som startade idag får pågå till den 15 februari eller tills länsstyrelsen avlyser jakten.

– Idag har man haft spår efter fem olika vargar. En eller två hundar är efter en varg. De har gått förbi passkyttarna så nu är det mest avvaktan, säger Gunnar Glöersen.

Han kommenterar länsstyrelsens beslut om licensjakt för Värmlands del.

– Vi tycker ju givetvis att det borde ha varit fler vargar. Anledningen till att länsstyrelsen valde Stora Bör är att det haft stor påverkan på älgjakten, men framförallt har man haft angrepp på tamdjur här i somras. Man hade ju till och med skyddsjakt här en period.

Snö har fallit i reviret Stora Bör, vilket underlättar jakten.

– Här uppe på höjderna är det rena vinterlandskapet. Men i låglänta områden är det sämre med snö, men det är iallafall så mycket att det går att jaga.

Vad tror du om möjligheterna att kunna fälla någon varg?

– Jag vågar inte säga det. Det är stora skogsområden och långt mellan skogsbyvägarna, så det är inte helt lätt. Men förr eller senare blir det ju, om det är idag eller senare nästa vecka låter jag vara osagt.

Hur många är ni som jagar?

– Ingen aning faktiskt. I och med coronan så har vi samlats i många små lag, så vi träffas inte alls. Vi var bara 7 stycken när vi träffades i morse. Sedan har jag sett andra gäng på 7-10 personer. Men hur många det är totalt har jag ingen aning om, säger Gunnar Glöersen.

Artikeltaggar

Arvika kommunGunnar GlöersenNyheterSäffle kommunVargarÅrjängs kommun

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.