Hoppa till huvudinnehållet

Första delen i AN:s årskrönika 2020

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se

Arvika Nyheter summerar året som gått i flera delar. Härintill visas några av de händelser som inträffat i våra kommuner under perioden januari till april.

Jonsbol är nu formellt klart att bebyggas, Här ses från vänster Nick Platel, Jenny Bollner och Jenny Wärnevall.
Jonsbol är nu formellt klart att bebyggas, Här ses från vänster Nick Platel, Jenny Bollner och Jenny Wärnevall. Foto: Hans-Åke henriksson

I januari berättade AN att det blir grönt ljus för att exploatera nya strandnära tomter i Jonsbol, Västra Sund. Projektet hade dragits i långbänk men till sist vann detaljplanen laga kraft. Det tippades att en byggstart för intresserade privatpersoner skulle kunna bli verklighet i slutet av 2020.

Estetiska skolan sätter upp musikalen Legally Blonde
Estetiska skolan sätter upp musikalen Legally Blonde Foto: Kerstin Herö

Ett 100-tal elever vid Estetiska skolan i Arvika fortsatte sina repetitioner efter julen inför skolans uppsättning av musikalen Legally Blonde. Musikalen som är en komedi har ett budskap, att våga vara sig själv, som skolan tog fasta på. Sång- och körpedagogen Charlotta Birgersson berättade att skolan gärna vill ha ensemblenummer för att involvera så många som möjligt i produktionen och uttryckte glädjen med att se hur eleverna växte med uppgiften.

Med en snöfri januari blev det ingen plogning av varken stadsgator eller vägar. AN berättade om att snöbristen å ena sidan är gynnsam för kommunen då ett snöfall kan kosta mellan 400 000-700 000 kronor per tillfälle. Men också att snöbristen å andra sidan gör att det blir slitage och spårbildning i gatorna och att mildvädret sliter på småvägarna. Det förväntades att bli högre kostnader än planerat för underhåll på landsbygden på grund av det milda vädret.

Lars-Ove Jansson, Per Ericsson, Jonas Åhs
Lars-Ove Jansson, Per Ericsson, Jonas Åhs Foto: Anton Eriksson

Första spadtaget togs för utbyggnaden av demensboendet, Nybacken i centrala Arvika. Vi behöver fler demensplatser på sikt, så det här är för att möta framtiden, sa Jonas Ås ordförande för vård och omsorg.

Dotter tävlade i Göteborg med sången Bulletproof. Och gick raka vägen till mellofinalen.
Dotter tävlade i Göteborg med sången Bulletproof. Och gick raka vägen till mellofinalen. Foto: Jessica Gow/TT

Dotter vill ha revansch i Melodifestivalen-så löd en rubrik i februari inför den andra deltävlingen i Göteborg. Artisten Johanna Jansson sa i en kommentar, om jag ska ge mig in i den världen, så vill jag gå så långt det är möjligt. Hon själv tillsammans med pojkvännen Dino Medanhodzic och vännen Erik Dahlqvist hade skrivit bidraget, Bulletproof. Dotter tävlade i samma startfält som Linda Bengtzing, Anna Bergendahl, Klara Hammarström, Paul Rey och Mendez feat. Alvaro Estrella. Efter tävlingen stod det klart att artisten gick raka vägen till mellofinalen.

Jobbmässa på Ritz blev en succé.
Jobbmässa på Ritz blev en succé. Foto: Anton Eriksson

Det blev succé första jobbmässan på Ritz. Runt 30 arbetsgivare fanns på plats när arbetssökande och gymnasieungdomar besökte mässan. Arbetstillfällen finns, det gäller bara att matcha ihop arbetssökande och arbetsgivare. För många kanske det handlar om att läsa vidare för att nå jobben och då är det viktigt att man får insikt om det också, sa Johan Hellström, chef för arbetsmarknads- och integrationsenheten.

Laila Hermansson i Skillingmark fick utmärkelsen Behjärtansvärd insats under Hjärtliga veckan i Eda.
Laila Hermansson i Skillingmark fick utmärkelsen Behjärtansvärd insats under Hjärtliga veckan i Eda. Foto: Lars Swanö

Hjärtliga veckan arrangerades i Eda, för året i Kyrkans hus i Charlottenberg. Veckan var fylld med aktiviteter och utdelning av utmärkelsen, Behjärtansvärd insats, som går till Edabor som genom insats och engagemang betytt mycket för bygden. Detta år gick priset till Laila Hermansson i Skillingsfors för sitt engagemang i Skillingmarks IF.

Linus Carle, nytillträdd chefredaktör på Arvika nyheter, tillsammans med Staffan Ander, chefredaktör på NWT, och Mikael Rothsten, Redaktionschef och ansvarig utgivare på NWT.
Linus Carle, nytillträdd chefredaktör på Arvika nyheter, tillsammans med Staffan Ander, chefredaktör på NWT, och Mikael Rothsten, Redaktionschef och ansvarig utgivare på NWT.

Den 10 februari tillträdde Linus Carle som chefredaktör för Arvika Nyheter. Han axlade posten efter Jonas Klint som gick till annan tjänst på NWT i Karlstad. Linus Carle framhöll i en intervju vikten av att erbjuda kvalitativ lokaljournalistik och uttryckte; Vi ska vara världsledande på nyheter från Västvärmland och AN ska vara den naturliga platsen dit man vänder sig för att få nyheter från Arvika och Eda.

Askgravlunden, Mikaelikyrkan.
Askgravlunden, Mikaelikyrkan. Foto: Anton Eriksson

Kyrkan tvingades avverka träd på grund av angrepp av granbarksborren. Det aktuella området var bland annat vid askgravlunden som anlades 2012 vid Arvika kyrkogård. Vissa träd i beståndet som är cirka 3 1/2 hektar var så hårt angripna att det fanns risk för att topparna skulle falla av. En första avverkning gjordes och ytterligare en åtgärd med virkesfällor sattes in.

Lundins fabrik i Jössefors.
Lundins fabrik i Jössefors. Foto: Lars Swanö

Inför att den nya plastskatten skulle höjas drabbades företag av nedskärningar i och med minskad orderingång på tillverkning av plastkassar. Vid Bengt Lundin AB i Jössefors varslas 27 anställda då en av företagets största kunder tog helt bort plastpåsar från sitt sortiment och andra kunder meddelat att de kommer marknadsföra papper istället för plast.

Årets hyreshöjning blev 2,25 procent när Arvika Fastighets AB och Hyresgästföreningen träffat avtal om nya hyror. Höjningen motsvarar cirka 100 kronors höjning per månad för en genomsnittlig lägenhet på 64 kvadratmeter. Inbakad i förhandlingen var även den översyn av hyressättning som pågår sedan 2015 enligt systemet Rättvis Hyra, Poängen.

AN skrev om en gemensam kommunal upphandling i Arvika och Eda kommuner, med cyklar, elcyklar och lastcyklar. Med målet att främja personalens hälsa, minska utsläppen samt sänka kostnaderna för personaltransporter.

Crem International i Åmotfors utökade personalstyrkan.
Crem International i Åmotfors utökade personalstyrkan. Foto: Hans-Åke Henriksson

I mars fick kaffeföretaget Crem i Åmotfors in en stor order på 1500 kaffemaskiner från ett centraleuropeiskt land. Detta innebar att företaget planerade att hyra in tillfällig personal, ett 10-tal personer för att klara produktionen.

Kommunrevisorerna var på väg att klandra Överförmyndarnämnden för brister som funnits sedan 2019. Man övervägde att neka Överförmyndarnämnden ansvarsfrihet. Skrivelsen togs upp på möte i kommunstyrelsen där kritiken tillbakavisades. Kommunrevisionen skulle den 15 april behandla kommunstyrelsens svar.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Fastighets ABArvika NyheterBymackenCharlottenbergCremJohanna JanssonKarlstadLinus CarleNyheterRitzSkillingmarkSkillingsforsVästra Sund Åmotfors

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.