Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges sjunde fulaste hus ligger i Arvika

Publicerad:
Epa-huset har röstats fram som Sveriges sjunde fulaste byggnad.
Epa-huset har röstats fram som Sveriges sjunde fulaste byggnad. Foto: Linus Carle

Brutalisthuset, tidigare epa-huset, på Storgatan i Arvika har röstats fram till Sveriges sjunde fulaste hus i Arkitektupprorets omröstning. Hela listan på de 150 fulaste husen i Sverige presenterades på julafton.

Under 2020 har Arkitektupproret genomfört omröstningar för att kunna kora Sveriges fulaste byggnader. Deltävlingar i 22 lokalgrupper inleddes i början av sommaren och finalen hölls den 30 augusti.

På julafton presenterades resultatet och brutalisthuset i Arvika knep alltså en inte allt för åtråvärd sjundeplats med 591 röster. Det är den högst placerade värmländska byggnaden på listan och huset "vann" också deltävlingen i Värmland.

Nästa värmländska bidrag på den färdiga listan är Stortorget 6 i Säffle som kommer in på en 26:e plats, följt av polishuset i Sunne på en 29:e plats.

Fulaste huset i Sverige är enligt omröstningen Arkitekturskolan i Stockholm med 2 727 röster, följt av Domkyrkoforum i Lund, 2 077 röster, och Caroli City i Malmö, 1 035 röster.

Totalt 51 163 röster kom in, 24 803 i deltävlingarna och 2 6360 i Sverigefinalen.

Epa-huset är uppförd i så kallad brutalismstil och började byggas 1954.

Arkitektupproret har 41 000 medlemmar på facebook och är sedan 2016 en ideell förening. På hemsidan beskriver organisationen sig själva som en folkrörelse "som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer".

Arkitektupproret har tidigare ordnat omröstningar för att bland annat utse Sveriges vackraste hus och fulaste städer.

När Sveriges vackraste byggnad skulle utses så hamnade LP Svenssonhuset på Storgatan i Arvika på en tredjeplats i Värmlands deltävling. I Sverigefinalen hamnade Arvikabyggnaden på 47:e plats.

Artikeltaggar

ArkitekturupproretArvikaNyheter

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.