Hoppa till huvudinnehållet

Skolverket ställer in nationella prov

Publicerad:
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Skolverket ställer in de nationella proven under vårterminen, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff.

– Ett beslut att ställa in nationella prov är inte önskvärt, men det bedöms nödvändigt, säger hon.

Anledningen är att såväl elever och lärare behöver fokusera på undervisningen under våren.

– Det har varit en arbetsam och tuff tid i en extraordinär höst, säger Ekström och fortsätter:

– Skolan behöver goda förutsättningar för att planera. Därför ger vi nu, i god tid, besked om att Skolverket har beslutat att ställa in de nationella proven under våren 2021.

Ett undantag

Beslutet omfattar grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Undantag görs för proven i årskurs tre i lågstadiet.

En positiv konsekvens av det här beslutet kan vara att lärare och elever får mer tid till undervisning och det kommer naturligtvis också lätta lärarnas arbetsbörda i vissa avseenden, säger ministern.

Skolinspektionen har under hösten, på grund av pandemin, i huvudsak granskat skolan genom digitala besök, berättar Anna Ekström.

– Skolinspektionen kommer den närmaste tiden följa skolors arbete och bidra till att säkra så god kvalitet som möjligt under rådande omständigheter, säger hon.

Behöver anpassa

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson poängterar att beslutet gäller för vårens prov. Det pågår nationella prov den här veckan och de ska genomföras.

– Vi är i ett läge då vi behöver göra anpassningar. Jag har fattat beslut som gäller för vårens nationella prov, det är ett beslut som gäller på nationell nivå, säger han.

Skolverket kommer under våren inte göra någon nationell insamling av de prov som genomförs i årskurs tre, vilket innebär att lärarna inte rapporterar in resultaten.

Skolverket ska även, så långt det är möjligt, förse lärarna som är berörda av dagens beslut med bedömningsstöd som de kan använda för att följa upp elevers lärande och sätta betyg.

Det obligatoriska bedömningsstödet i årskurs 1 utgår våren 2021. Bedömningsstödet används för att kartlägga elevernas kunskaper och används för att ge elever stödinsatser.

Artikeltaggar

Anna EkströmCoronavirusetNationella provPeter FredrikssonSkola och utbildningSkolverketStockholmSverige

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.