Hoppa till huvudinnehållet

Inget politiskt stöd för att flytta Fågelmannen

Publicerad:
Det fanns inget stöd för en flytt av Fågelmannen från dess plats vid torget när kommunstyrelsen tog upp frågan nyligen.
Det fanns inget stöd för en flytt av Fågelmannen från dess plats vid torget när kommunstyrelsen tog upp frågan nyligen.

Det finns inget politiskt stöd för att flytta Fågelmannen till Sågudden. Just nu skissar tre konstnärer dessutom på ett nytt konstverk till torget som ska knyta an till den äldre skulpturen.

Det var politikern Susanne Engstad Clarke (KD) som hade motionerat om en flytt av Fågelmannen. Hon tyckte att den hade gjort sitt vid torget.

När motionen blev känd för allmänheten tidigare i höstas blev det en livlig debatt, inte minst på sociala medier. Många ville att den skulle stå kvar på torget.

Kommunstyrelsen i Arvika behandlade frågan vid sitt sammanträde tidigare i veckan. Man föreslog då att fullmäktige – dit ärendet skickas vidare för beslut – ska avslå motionen.

Fågelmannen är utformad specifikt för den plats där den står och bör därför inte flyttas. Skulpturen är omgärdad av sittytor och brunnskar i granit för vatten som också är en del av gestaltningen. Dessutom är skulpturen en självklar del av torget för många i Arvika. Så löd kommunstyrelsens förklaring.

Kommunen håller som bekant också på att upphandla ett nytt konstverk för en annan del av torget. Och i direktiven till konstnärerna ingick att den som får uppdraget ska ha Fågelmannen i åtanke och förhålla sig till den på något sätt när man utformar det nya verket.

Upphandlingen, som sker i flera etapper, har i dag kommit så långt att kommunens referensgrupp har utsett tre konstnärer bland de som lämnade in en intresseanmälan av att vara med och konkurrera om uppdraget.

De har nu var och en fått ett skissuppdrag som ska vara klart senast i slutet av januari. Vilka tre konstnärer det rör sig om hålls hemligt med hänvisning till sekretess under upphandlingen.

Nästa steg blir därefter att referensgruppen går igenom deras färdiga skissförslag och lite senare i februari/ mars ska politikerna ta beslut om vilken konstnär som får uppdraget att utforma torgets nya konstverk i det nordvästra hörnet.

Artikeltaggar

ArvikaFågelmannenNyheterSågudden

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.