Hoppa till huvudinnehållet

Stämmer norska staten: "De har inte rätt att göra så här"

Publicerad:
Omkring 1 000 norska sommarstugeägare med fastigheter i Sverige stämmer norska staten för karantäntvånget.
Omkring 1 000 norska sommarstugeägare med fastigheter i Sverige stämmer norska staten för karantäntvånget. Foto: Grundseth

Omkring 1 000 norskar med stugor i Sverige stämmer norska staten för karantäntvånget. Under tiden processen pågår vill de få dispens att besöka sina fastigheter på svenska sidan gränsen.

– Målet är att få åka till våra fritidsboenden utan att behöva sitta i karantän.

Det säger Jostein Halle som har sommarstuga i Åmotfors och är en av de kärande i åtalet.

Sedan pandemin startade har nästan alla svenska regioner vid något tillfälle rödlistats av norska staten, vilket innebär att resande från det aktuella området och till Norge måste sitta i karantän i tio dagar. Det här har drabbat norska stugägare längs hela gränsen och nu har alltså en ansenlig del av dem startat en rättsprocess mot staten.

– Vi ser ingen fara med att åka över. Jag har min stuga i Eda kommun, det är ju mindre fara där än här i Lilleström, säger Jostein Halle.

I dagsläget kan norskar åka på dagsturer till Sverige, men inte övernatta.

– Förut fick vi åka på dagsturer för översyn av stugorna, men inte övernatta eller gå i butiker. Nu kan vi gå i butiker, men inte övernatta. Men frågan är ju om du håller på reglerna, tvättar händerna och håller avstånd. Då spelar det ju ingen roll om du befinner dig i Norge eller Sverige.

Nu är det två veckor sedan Jostein Halle senast besökte stugan, men under en period på fem månader var han inte i Sverige en enda gång.

– Vi som har stugor i Värmland hade ju en period i somras när det var lugnare smittoläge så vi kunde åka. Men många som har boenden i Västra Götaland har inte varit i stugan sen i mars.

Medan den rättsliga processen pågår vill de 1 000 stugägarna ha en så kallad midlertidig forföyning.

– Det innebär i princip att vi får dispens under tiden saken avgörs. Det här kommer ju att ta tid, säger Halle.

Karantäntvånget "upplevs som ett starkt ingrepp i grundläggande rättigheter, med stora negativa konsekvenser för den enskilda familjen", skriver advokatfirman Andersen & Bache-Wiig i ett pressmeddelande.

– Vi menar att norska staten inte får göra så här mot oss. Det är en unik koppling mellan Norge och Sverige, det blev ju helt fel att bryta alla kontakter, säger Halle.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarantänLilleströmNorgeNyheterSommarstugaSverige

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.