Hoppa till huvudinnehållet

Kostnadsökning från 65 till minst 250 miljoner kronor

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Elin Alsterhag, chef teknisk stab på Arvika Teknik AB, vid det färdiga översvämningsskyddet i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden. Hittills har bygget kostat 250 miljoner kronor. Första budgeten var på 65 miljoner kronor.
Elin Alsterhag, chef teknisk stab på Arvika Teknik AB, vid det färdiga översvämningsskyddet i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden. Hittills har bygget kostat 250 miljoner kronor. Första budgeten var på 65 miljoner kronor. Foto: Peter Bäcker

Slutnotan för dammbygget är ännu inte klar men hittills har bygget kostat cirka 250 miljoner kronor. Den första budgeten låg på 65 miljoner kronor.

Efter den stora översvämningen år 2000, för 20 år sedan, påbörjades planeringen av ett bestående skydd i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden. Fem år senare, 2005, fanns ett färdigt förslag framme och vid den första tillståndsansökan 2005 budgeterades detta översvämningsskydd till 65 miljoner kronor.

Kostnaderna har sedan ökat efter hand.

– Hittills har översvämningsskyddet som helhet kostat cirka 250 miljoner kronor, säger Elin Alsterhag, chef teknisk stab på Arvika Teknik AB. Detta inkluderar kostnader för huvuddammen och de två spärrdammarna (i Östra och Västra Sund), samt alla kostnader från tillståndsprocessen och utredningar till projektering och byggnation.

Fått statsbidrag

Arvikas egen budget för dammbygget uppgår idag till 140 miljoner kronor. Utöver detta har man fått och hoppas få statsbidrag på 60 procent av totalkostnaden. Hittills har man också fått de statsbidrag man sökt, det vill säga 130 miljoner kronor.

Ännu återstår dessutom att få besked om ytterligare statsbidrag samt slutregleringen med entreprenören NRC Group och konsulten Alfry (se separat artikel).

– Min bedömning är att vi kommer att kunna hålla kommunens budget på 140 miljoner kronor, vilket såklart känns väldigt bra, säger Alsterhag.

Skillnad på skydd

I och med dammbygget har Arvika fått ett skydd som ska göra att man slipper kostnader för nya allvarliga översvämningar. Karlstads universitet har beräknat samhällskostnaden för översvämningen år 2000 till drygt 300 miljoner i 2009 års penningvärde.

Men 250 miljoner kronor är dock bra mycket mer än 65 miljoner kronor som var ursprungskostnaden en bit in på 2000-talet?

– Det skydd som vi har på plats idag är inte helt jämförbart med det som kostnadsuppskattades till 65 miljoner kronor. Exempelvis är den permanenta krönnivån lägre, det finns tre stycken sju meter breda öppningar för vattengenomströmning, huvuddammen ligger längre norr ut och har en fris av granit. Tiden har gått och marknadsläget påverkar också till stor del priserna. Dessutom inkluderades enbart kostnader för byggnation av översvämningsskyddet i den tidiga kostnadsuppskattningen. 250 miljoner inkluderar alla kommunens kostnader från första utredningen och hela tillståndsprocessen till projektering och bygge, säger Elin Alsterhag.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Teknik ABElin AlsterhagGlafsfjordenKyrkvikenNyheterVästra Sund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.