Hoppa till huvudinnehållet

Arvika kovänder om Parkhallen

Publicerad:
Arvika kommun föreslår ett nej till ett nytt kommunalt bidrag på 400 000 kronor till Föreningen Folkets Park. För några månader var man inne på ett ja till samma bidrag innan frågan återremitterades. Samtidigt föreslås att kommunen köper Parkhallen för 1 krona.
Arvika kommun föreslår ett nej till ett nytt kommunalt bidrag på 400 000 kronor till Föreningen Folkets Park. För några månader var man inne på ett ja till samma bidrag innan frågan återremitterades. Samtidigt föreslås att kommunen köper Parkhallen för 1 krona. Foto: Hans-Åke Henriksson

Arvika kommun är på väg att köpa Parkhallen för 1 krona. Ett kommunalt övertagande blir dock betydligt dyrare än så. Samtidigt säger man, tvärt emot tidigare förslag, nej till ett nytt kommunalt verksamhetsbidrag till folkparksföreningen.

Det svänger om Arvika kommuns inställning till bidrag till Föreningen Folkets Park, en förening man för övrigt själv är delägare i.

För några månader sedan föreslog Arvika kommun via handläggarna Anna Wikstrand och Eriqa Lindsten – biträdande kommundirektör respektive kultur- och fritidschef – att kommunen skulle bevilja Föreningen Folkets Park ett bidrag på 400 000 kronor utöver de 400 000 kronorna man redan fått i år.

Nu, inför måndagens möte i kommunledningsutskottet, säger samma duo nej.

Kommentarerna runt svängningen är dock få.

– Återkom med frågor efter klu, jag vill inte föregå mötet, säger kommunalrådet Peter Söderström (S).

– Jag har ingen åsikt om detta, säger Marika Jakobsson, ordförande i Föreningen Folkets Park.

Har pengar själva

Anledningen till den förändrade synen på verksamhetsbidraget är att kommunen numera anser att folkparksföreningen har så mycket pengar i kassan att man kan stå på egna ben.

"Kommunledningsutskottet ser inte att föreningen Folkets Park Arvika utifrån de från föreningen inlämnade underlagen och uppgifterna är i behov av ytterligare verksamhetsbidrag 2020 varför ansökan avslås", skriver Wikstrand och Lindsten, i förslaget till beslut.

Fördjupad dialog

Även Anna Wikstrand är sparsam med muntliga kommentarer runt det nya läget. Hon vill inte svara i detalj på frågor varför ett ja till bidragsansökan för några månader sedan numera är på väg att bli ett nej.

– Vi har under hösten fört en fördjupad dialog med föreningen om behov av åtgärder i uteparken, för att de ska kunna bedriva verksamhet och uthyrning under kommande år, säger hon.

På frågan om hon och Eriqa Lindsten gjorde en tillräckligt noggrann utredning av folkparksföreningens ekonomi vid förra tillfället då de sa ja, svarar Wikstrand:

– Vad gäller föreningens ambitioner för uteparken så svarar nog föreningen bäst på de frågorna. Det utskottet nu ska fatta beslut om är frågan om resterande verksamhetsbidrag. Föreningen önskar få detta prövat och då har vi berett ärendet. Sedan fattas ett beslut politiskt.

Rusta dansbanan

Arvika kommun anser inte bara att folkparksföreningen kan stå på egna ben, man anser därtill att föreningen klarar av en upprustning av uteparken på cirka 850 000 kronor med egna medel. Så är ju också tanken när man på nyåret lämnar Parkhallen, att man ska behålla uteparken och rusta upp dansbanan och bygga toaletter.

Kostar miljoner

Inför kommunledningsutskottets möte på måndag föreslås också att Arvika kommun köper fastigheten Parkhallen för 1 krona. Orsaken är att Föreningen Folkets Park inte ekonomiskt klarar av att driva lokalen längre.

Kostnaden för skattebetalarna blir dock högre än 1 krona. För det första är Arvika kommun borgenärer för fastigheten och löser vid ett övertagande ett lån på cirka 2,7 miljoner kronor. Utöver det tillkommer driftkostnader för många tusen kronor per år plus andra utgifter. I den ansökan om bidrag som nämnts ovan tog exempelvis folkparksföreningen upp olika driftkostnader på cirka 680 000 kronor bara för andra delen av 2020.

Gammal ventilation

Parkhallen är dessutom i stort behov av upprustning, enligt vad Arvika Nyheter erfar är bland annat ventilationssystemet undermåligt.

Mikael Engstig, vd på Arvika Fastighets AB, hur mycket kan en upprustning av Parkhallen komma att kosta?

– Det beror helt på ambitionsnivå och vad den ska användas till, vilket inte är klart. Vår tekniska stab gjorde ett grovt överslag för cirka fem år sedan på en teknisk rot (yttertak, fönster, ventilation, el med mera) och bedömde då kostnaden till drygt 10 miljoner kronor.

Fotnot: I och med att Arvika kommun köper Parkhallen avslutar man samtidigt andelsägarskapet i Föreningen Folkets Park.

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvika Fastighets ABArvika kommunEriqa LindstenFöreningen Folkets parkMikael EngstigNyheterParkhallenPeter Söderström

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.