Hoppa till huvudinnehållet

Bröderna Olsson lägger ner restaurang i Karlstad: “Inser att det inte går”

Publicerad:
Bröderna Andreas och Mattias Olsson kommer inte att öppna restaurangen Br. Olssons Elektriska i Karlstad igen. Arkivbild.
Bröderna Andreas och Mattias Olsson kommer inte att öppna restaurangen Br. Olssons Elektriska i Karlstad igen. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Restaurangen Br. Olssons Elektriska i Karlstad öppnar inte igen. Det säger Andreas Olsson till Arvika Nyheter.

– Vi inser att det inte går.

Coronakrisen har slagit hårt mot restaurangbranschen. Bröderna Olsson tvingas att lägga ner en av restaurangerna i Karlstad.

– Elektriska kommer inte öppna något mer. Vi inser att det inte går, säger Andreas Olsson.

Elektriska kommer inte att öppna igen?

– Inte där, men sen vet man inte om det öppnar någon annanstans. Det är nedlagt tyvärr och det är på grund av coronapandemin.

Br. Olssons Elektriska ligger i Duvanhuset i centrala Karlstad och öppnade i början av 2014.

– Planen var att vi skulle öppna i höst – men det är jag väldigt glad att vi inte gjorde. Då hade det varit en riktig katastrof.

Rädda verksamheter

Nu handlar det om att rädda övriga verksamheter.

– Vi ska kämpa för att överleva för att klara Olssons Brygga, O’Learys och allt annat vi har

Det kommer vara öppet ett tag framöver.

– Sen får vi se om vi stänger ner under en period för öppna igen senare. Då får vi ta smällen. Det kanske är billigare att stänga än att ha öppet? Det är vad vi sitter och räknar på.

Andreas Olsson berättar att han har daglig kontakt med flera krögare och de resonerar om hur de ska agera i den här situationen.

– Det här är helt overkligt – jag trodde aldrig att jag skulle vara med om det.

Nya restriktioner

Från och med nästa vecka gäller de nya restriktionerna om max åtta personer och förbud för alkoholförsäljning efter 22.

Enligt Andreas Olsson gäller inte maxtaket på åtta personer restaurangbranschen.

– Man får vara åtta personer per sällskap. Kommer man i ett sällskap på tio får man dela upp på två bord.

Den stora skillnaden blir alkoholförbudet.

– Jag förstår absolut att de vill att vi ska stänga klockan 22, men vi kanske hade fått ha öppet till klockan 23 så att vi kan få in en sen sittning.

– Att de inte vill att det ska vara full fest har jag full förståelse för. Man tappar ju omdömet. Men att gå ut, äta och ta ett glas vin tycker jag att folk kan sköta.

"Det måste finnas något att komma tillbaka till. Alla restauranger, hotell, butiker och all kultur kan inte bara försvinna", säger Andreas Olsson. Arkivbild.
"Det måste finnas något att komma tillbaka till. Alla restauranger, hotell, butiker och all kultur kan inte bara försvinna", säger Andreas Olsson. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Tror på mer stöd

Nu är de oroliga för om de ska behöva säga upp personalen. Hur nära eller långt ifrån de är ett sådant beslut är svårt att veta för tillfället, säger Andreas Olsson.

– Vi permitterar så mycket det går. Just nu har vi öppet onsdag till söndag. Vi får se hur det går och om det är värt att ha öppet.

Korttidspermitteringarna och omställningsstödet har varit helt avgörande, enligt Andreas Olsson. Men han tycker det är svårt att ha öppet när folk rekommenderas att inte besöka verksamheten.

– Vilken näring klarar något sånt? Det är inte så lätt buisness att driva.

Han tycker att regeringen ska säga till restaurangbranschen att stänga ner helt.

– Och att får ersättning för våra fasta kostnader. Om vi inte har några intäkter: hur ska vi betala hyror, löner och alla avtal? Om vi skulle få hjälp med fasta kostnader är det bara att stänga.

– Det finns inte en krögare som hade tvekat. Vi vill inte vara en utskälld bransch.

Han tror att det kommer mer stöd framöver.

– Annars kommer hela turist- och restaurangnäringen att dö. Det kommer inte finnas något kvar, det är ingen som kommer att klara av det här.

– Det måste finnas något att komma tillbaka till. Alla restauranger, hotell, butiker och all kultur kan inte bara försvinna.

Artikeltaggar

Andreas OlssonArvikaBröderna OlssonCoronavirusetKarlstadNäringsliv

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.