Hoppa till huvudinnehållet

Jenny decenniets bästa målvakt

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Jenny Axelsson har imponerat under sina år i SSL - och nu har hon blivit utsedd till hela decenniets bästa målvakt.
Jenny Axelsson har imponerat under sina år i SSL - och nu har hon blivit utsedd till hela decenniets bästa målvakt. Foto: Ulf Palm / TT

Det senaste decenniets bästa målvakt i SSL kommer ifrån Västvärmland.

– Det var lite chockartat, konstaterar Jenny Axelsson.

Tidningen Innebandymagazinet har gått igenom statistiken för de senaste tio åren och rankat målvakterna i SSL utifrån deras räddningsprocent.

Bäst - med marginal - var KAIS Mora-keepern Jenny Axelsson.

– Jag fick det skickat till mig från lite olika håll, men tittade inte så noga på det förrän några timmar senare - i lugn och ro. Det var lite svårt att ta in och förstå. Det tog ett tag innan jag gått igenom det i huvudet, att det faktiskt kunde stämma. Man är ju lite källkritisk av sig, fortsätter hon.

Toppar listan

Jenny toppar listan med en räddningsprocent på 85,04, mot närmast skuggande landslagsmålvakten Emelie Fällman, från Thorengruppen, på 84,49 procent och tidigare lagkompisen Amanda Hill på 84,43.

Just Hill är lite extra intressant då det är just hon som fightats med Jenny om speltid - och indirekt är den "kampen" en bidragande orsak till att Jenny nu tar "priset".

– Någonstans är det ju det som gjort att man måste visa framfötterna så fort man fått chansen. Prio ett är alltid att laget ska vinna och då gäller det att ha koll på allt, man måste alltid prestera sitt bästa.

Hill har allt som oftast fått chansen när det bränt till i slutspel - men i rena siffror räknat är det Axelsson som lyst klarast.

Det är bra jobbat på "bara" fyra säsonger i SSL, där de två senaste också varit hennes bästa - och där hon legat i toppen på statistiken.

– Jag utvärderar ju mig själv, bland annat genom att titta på statistik, och det gjorde jag långt tidigare än jag spelade i SSL. Det är svårt som målvakt att se alla grejer genom att titta på en hel match, det är lättare som utespelare att grotta ner sig i specifika byten, så det blir att man tittar mycket på statistiken.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?

– Det är motiverande i den grad att jag gjort något rätt och är på rätt spår, men å andra sidan är det ju inget jag fastnar i så. Jag går inte in i den här säsongen och tänker att jag ska bli decenniets bästa målvakt igen. Det är mer en bekräftelse på det jag gjort.

Fast chansen finns ju definitivt att hon kan bli decenniets målvakt två gånger, då hon ändå fortfarande är i början av sin karriär.

– Men om tio år är jag 33 och då är det nog på tiden att jag börjar tänka på att göra andra saker.

Förstamålvakt

I år är Jenny uttalad förstamålvakt i Mora och har fått stå i sex av de sju seriematcher laget spelat.

Något hon uppskattar - inte minst för möjligheten för att fortsätta utvecklas.

– Framförallt så blir jag utsatt för fler olika situationer. Träning kan aldrig ersätta match när det gäller det. Jag har ett helt annat ansvar och roll i laget, som individ, och det är också bara till fördel.

"Ständiga" topplaget Mora har dock gjort något av en nystart både när det gäller spelartrupp och spel och är inte riktigt lika uttalat favoriter i de flesta matcher. Med tolv inspelade poäng ligger man just nu på sjätte plats i tabellen - fyra pinnar ifrån en plats bland de fyra främsta.

– Vi har mer eller mindre börjat om och vi kallar oss själva "nya" KAIS Mora. Vi bygger på helt andra idéer runt spelet och det tar ett tag att komma in i det. Samtidigt tycker jag vi har gjort det otroligt bra efter de givna förutsättningarna.

Derbydags

Nu till helgen väntar ett litet "derby" mot Karlstad, där den andra SSL-västvärmländskan, Linnea Juhlin, huserar.

– Det kommer att bli spännande. Jag har alltid haft lite extra koll på dem i och med att de är så nära hemma, men i år har jag lite sämre koll på dem i och med att jag fått lov att fokusera mig mer på mitt eget.

Trots att Karlstad just nu kämpar runt nedflyttningsstrecket så tar definitivt inte Mora ut något i förskott.

– Det kan vara så att vi är favoriter men vi går in i det med ödmjukhet. Det svänger ordentligt i SSL och det går inte att ta ut något i förskott.

Artikeltaggar

InnebandyJenny AxelssonKais MoraKarlstad IBF DamMoraSSL

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.