• idag
  21 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.5 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  -1°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -2°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Vi ska inte låta rädslan styra

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:

Har lite tankar kring coronan. Känns lite som att folk blir väldigt rädda för coronan och smittorisken. Lite i onödan. Tycker vi ska låta fakta styra oss och inte rädsla. Förra veckan (vecka 45) fick vi 17 fall av coronan i Arvika kommun. Utslaget på kommunens invånare (cirka 26 045) blir det 1 person på 1.532 människor.

Hur stor risk är det att jag råkar träffa på just den personen bland 1 532 människor om jag går på stan eller in i en affär? Och håller vi då avstånd, minst en meter enligt region Värmland (NWT) minskar risken ännu mer att bli smittad.

De flesta blir också "bara" förkylda med feber. Som en influensa. Ytterst få blir allvarligare sjuka. Antar att statistiken för att dö är 0,0000000000000000001 procent eller något, har inte räknat på det, i alla fall för yngre människor är det ytterst ovanligt. Även om du har en underliggande sjukdom (astma är heller inget ökad risk läste jag).

Tycker det är otrevligt att folk är så rädda, många ser varandra som livsfarliga, och man blir behandlad som paria nästan. Man vågar inte träffa varandra, folk tror de skall dö om man går förbi varandra. Vi skall ha respekt och hålla avstånd ja. Men inte låta oss styras av rädslan. Den är farligare för hälsan. Leder till ensamhet och utanförskap och många blir psykiskt illamående. Ångest, tankar på självmord, droger mm kan bli resultatet.

Tänk på dina närmaste och dina vänner och ta hand om varandra! Träffas, men håll avstånd.

"Ledsen iakttagare"

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.