Hoppa till huvudinnehållet

Ifrågasatt bidrag ifrågasätts än mer

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Föreningen Folkets parks ansökan om mera kommunalt stöd ifrågasätts allt mer. Nu vill föreningen ha ytterligare 400 000 kronor i driftstöd. Arvika kommuns handläggande tjänstemän, biträdande kommundirektör Anna Wikstrand och kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten, vilka för övrigt båda har rösträtt på folkparksföreningens årsmöten, har hittills sagt ja till nytt stöd, även om inga politiska beslut fattats än.
Föreningen Folkets parks ansökan om mera kommunalt stöd ifrågasätts allt mer. Nu vill föreningen ha ytterligare 400 000 kronor i driftstöd. Arvika kommuns handläggande tjänstemän, biträdande kommundirektör Anna Wikstrand och kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten, vilka för övrigt båda har rösträtt på folkparksföreningens årsmöten, har hittills sagt ja till nytt stöd, även om inga politiska beslut fattats än. Foto: Hans-Åke Henriksson

Beviljas Föreningen Folkets park även ett kommunalt bidrag för hösten kommer föreningen att få drygt 30 procent av kommunens budget för verksamhetsbidrag till kulturföreningar. Detta utan att ha knappt någon verksamhet.

Föreningen Folkets park har inkommit med ännu en bidragsansökan för 2020, summan är på cirka 670 000 kronor.

Sedan tidigare är man beviljade 400 000 kronor i verksamhetsbidrag samt cirka 40 000 i coronastöd med löfte om möjlighet till ytterligare 400 000 kronor i verksamhetsbidrag. Nu vill man som en del i det sistnämnda få bidrag för snöröjning, kostnader för vatten och avlopp, serviceavtal för hiss och kostnader till riksorganisationen Folkets Hus och Parker med mera och man gör det via en stencil som diariefördes den 12 oktober (utdrag ur några månadskostnader kan ses här nedan).

Men uppfyller ansökan kraven?

Arvikabon Lars Ensson, som på egen hand granskat Föreningen Folkets park, ifrågasätter detta starkt. De 400 000 kronor man fick för första halvåret i år heter verksamhetsbidrag, nu söker man bidrag till Parkhallens drift. För kulturföreningar finns dock inget sådant driftbidrag utan det driftbidrag som Arvika kommun har gäller föreningar inom fritidssektorn – själv skriver dock folkparksföreningen att man söker just ett driftbidrag. Folkparksföreningen använder heller inte det gängse digitala systemet för ansökan som Arvika kommun har utan som nämnts en vanlig stencil.

– Går det verkligen att byta fot så här. Man kan helt klart tolka detta som en ny ansökan och då ska den ha varit inne den 28 februari det året i så fall. Och ska Parkhallen få söka driftbidrag måste alla kulturföreningar få göra det enligt likabehandlingsprincipen i kommunallagen. Nu har dock kommunens handläggande tjänstemän (biträdande kommundirektör Anna Wikstrand och kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten) förslagit att man säger ja till detta bidrag, hade det verkligen hänt om det handlat om en annan förening, frågar sig Lars Ensson, och fortsätter:

– Man kan också fråga sig om folkparksföreningen verkligen är ekonomiskt berättigad till ett sådant här driftstöd, eftersom de haft inkomster på i alla fall 870 000 kronor i år inkluderat exempelvis det kommunala bidraget på 400 000 kronor och hyresintäkter från förskolan på 430 000 kronor. Dessa intäkter borde balansera de största fastighetsnära kostnaderna på bland annat fjärrvärme och el på 880 000 kronor. Siffrorna har jag hämtat ur budget 2020 redovisat på årsmötet i april.

– Och om man sedan kallar det här för verksamhetsbidrag kan man undra om folkparksföreningen verkligen ska beviljas ett nytt verksamhetsbidrag när man knappt har någon verksamhet.

Är en fortsättning

Nu hävdar dock Eriqa Lindsten rent formellt att det handlar om en fortsättning på den ansökan om verksamhetsbidrag som folketsparksföreningen lämnade in tidigare i år, då man beviljades 400 000 kronor, och inte ett driftbidrag.

– Föreningen Folkets park lämnade in en ansökan om verksamhetsbidrag för kulturföreningar innan 28 februari. Beslut togs om 800 000 kronor som skulle betalas ut i två omgångar. Det är inte fråga om en ny ansökan utan kopplat till beslutet som kommunledningsutskottet tog om ärendet, säger Lindsten.

Eriqa Lindsten, kultur- och fritidschef i Arvika, försvarar Parkhallens ansökan om mera bidrag.
Eriqa Lindsten, kultur- och fritidschef i Arvika, försvarar Parkhallens ansökan om mera bidrag. Foto: Kerstin Herö

Försvarar bidraget

Även kommunalrådet Peter Söderström (S) hävdar möjligheten till två ansökningar i en och försvarar "höstbidraget", det vill säga ansökan nummer två.

– Det handlar om fastighetsnära kostnader, ingen tjänar på att fastigheten förfaller, säger han.

Har inga arrangemang

En annan person förutom Lars Ensson som är mycket frågande till det nya bidraget är Christian Ericson i Arvika Yankee Car Club. I våras sökte för övrig motorklubben drygt 1,2 miljoner kronor i verksamhetsbidrag, man fick 3 000 kronor.

– Vad ska folkparksföreningen använda de nya pengarna till? Ett verksamhetsbidrag ska inte användas till fasta utgifter utan till arrangemang och några arrangemang har man ju inte, säger Ericson, och fortsätter:

– De har exempelvis satt upp 5 000 kronor under vintermånaderna för snöröjning. Ska verkligen kommunen betala ut pengar i förskott, det kanske inte blir någon snö? Vi håller på och överlägger hur vi ska gå vidare med detta.

Bordlades

Nu blev det dock aldrig något beslut i kommunledningsutskottets möte i måndags (26/10) om folketsparkföreningens nya ansökan, ärendet drogs tillbaka. Orsaken är enligt Peter Söderström att man från politiskt håll vill se helheten, det vill säga även vilka intäkter Föreningen Folkets park haft.

Besked ska komma senare.

Lars Ensson anser inför detta beslut att bidragsflödet till Parkhallen måste stoppas. Parkhallen ska inte vara en gökunge som äter andra kulturföreningar ur boet, menar han.

– På de senaste tio åren har Parkhallen fått runt tolv miljoner kronor i bidrag. Ett förslag i nutid vore att kommunen tar över Parkhallen omgående för på det viset försöka minska kostnaderna. Det borde man för övrigt ha gjort redan den 25 augusti då andelsägarna hade möte och bestämda att så skulle ske så småningom. Varför ska man efter det beslutet slussa massor av skattemedel till en ekonomisk förening?

Är Parkhallen en gökunge som ekonomiskt äter andra kulturföreningar ut boet? Ja, anser Arvikabon Lars Ensson och flera med honom.
Är Parkhallen en gökunge som ekonomiskt äter andra kulturföreningar ut boet? Ja, anser Arvikabon Lars Ensson och flera med honom. Foto: Hans-Åke Henriksson

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvika kommunArvika Yankee Car ClubEriqa LindstenFöreningen Folkets parkNyheterParkhallenPeter SöderströmPolitik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.