Hoppa till huvudinnehållet

Sitter tjänstemän på för många stolar när det gäller Parkhallen?

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Arvikabon Lars Ensson anser att Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör i Arvika, sitter på för många stolar när det gäller Parkhallen. Wikstrand har bland annat både rösträtt på föreningens årsmöten och är med och föreslår kommunala bidrag till samma förening.
Arvikabon Lars Ensson anser att Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör i Arvika, sitter på för många stolar när det gäller Parkhallen. Wikstrand har bland annat både rösträtt på föreningens årsmöten och är med och föreslår kommunala bidrag till samma förening. Foto: Hans-Åke Henriksson

Två höga kommunala tjänstemän, biträdande kommundirektör Anna Wikstrand och kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten, har både representerat Arvika kommun som medlemmar/andelsägare i Föreningen Folkets park (Parkhallen, uteparken) samtidigt som de som tjänstemän föreslagit att folkparksföreningen ska få kommunala bidrag.

Lars Ensson, Arvikabo som granskat och granskar folkparksföreningen inkluderat Parkhallen, skräder inte orden om detta.

– Jäv, ett självklart jäv, säger han.

Tre eller fyra stolar?

Ensson anser att Wikstrand och Lindsten sitter på flera stolar. För Lindsten nämner han dessa:

• Lindsten är med i en kommunal arbetsgrupp för att stötta folketsparkföreningen, en grupp som bildats bland annat för bidraget till föreningen

• Lindsten är med och fastställer bidragsnivåer inom kulturen dit folketsparkföreningen hör

• Lindsten är med från kommunen och har rösträtt på folketsparkföreningens årsmöten

• Lindsten är med och skriver fram och föreslår beslut om bidrag till folketsparkföreningen till kommunledningsutskottet

Vad gäller Anna Wikstrand anser Lars Ensson att också hon sitter på flera stolar:

• Wikstrand är med i en kommunal arbetsgrupp för att stötta folketsparkföreningen, en grupp som bildats bland annat för bidraget till föreningen

• Wikstrand är också med från kommunen och har rösträtt på folketsparkföreningens årsmöten

• Wikstrand är dessutom med och skriver fram och föreslår beslut om bidrag till folketsparkföreningen i kommunledningsutskottet

Även Eriqa Lindsten, kultur- och fritidschef i Arvika, sitter på för många stolar när det gäller Parkhallen, anser Lars Ensson. Lindsten fördelar kommunala bidrag till samma förening som hon har inflytande i via andelsägaren Arvika kommun. Lindsten, och Anna Wikstrand, förnekar att det är frågan om jäv, Och det gör även kommunalrådet Peter Söderström (S).
Även Eriqa Lindsten, kultur- och fritidschef i Arvika, sitter på för många stolar när det gäller Parkhallen, anser Lars Ensson. Lindsten fördelar kommunala bidrag till samma förening som hon har inflytande i via andelsägaren Arvika kommun. Lindsten, och Anna Wikstrand, förnekar att det är frågan om jäv, Och det gör även kommunalrådet Peter Söderström (S). Foto: Kerstin Herö

Hade rösträtt

Duon har således deltagit i årsmöten och deltog exempelvis i ett andelsägarmöte i slutet av augusti i år, ett möte där alla andelsägare uttalade sig för att Arvika kommun ska ta över Parkhallen, vilket mötet också fattade beslut om.

Efter detta möte hann det inte gå särskild lång tid, till i mitten av oktober, innan Wikstrand-Lindsten som handläggare för Arvika kommun föreslog kommunledningsutskottet att Föreningen Folkets Park skulle få ytterligare 400 000 kronor i bidrag.

"Vi hade ett uppdrag"

Själv förnekar de all form av intressekonflikt.

– Sedan en tid tillbaka har kommunledningsutskottet gett kommunledningsstaben (där Wikstrand är chef) i uppdrag att följa verksamheten då förutsättningarna förändrades ekonomiskt i somras, då förskoleverksamheten flyttade ut. Uppdraget att ha kontakter med föreningar finns hos kommunledningsstaben där Kultur och Fritid ingår. Det är vanligt att föreningar har bekymmer av olika slag, att vi deltar i möten på olika nivåer och då också förbereder ärenden för politiska beslut. I alla dessa möten vi har arbetar vi tjänstepersoner på uppdrag av kommunen. När vi representerar kommunen på en årsstämma så företräder vi kommunen. När vi varje år skriver fram ärenden om bidrag till föreningar gör vi det på uppdrag av kommunen, säger Anna Wikstrand och Eriqa Lindsten.

"Inget jäv"

Även kommunalrådet Peter Söderström (S) förnekar jäv hos Wikstrand/Lindsten. De har i stället ett politiskt uppdrag att hjälpa föreningen, säger han.

– Våra tjänstemän agerar utifrån kommunens och politikens uppdrag och deltar ofta i dialog med många föreningar, det vore väl mer märkligt om de inte hade som ambition att vara så insatta som möjligt. Politikerna har ofta mycket frågor på detaljnivå och då behöver tjänstemännen kunna svara, säger Söderström.

Finns intressekonflikt

Lars Ensson förstår tanken att tjänstemän ska vara med på flera håll för att få insyn. Han anser dock att finns intressekonflikter i detta fall då kommunen är andelsägare.

– Även om en kommunal tjänsteman får tilläggsuppdrag från politiken så ska ju berörd tjänsteman och politiken värdera om tilläggsuppdraget är förenligt med den ordinarie tjänsten. Här är det inte förenligt anser jag utan det uppstår jäv. En lösning skulle vara att kommunledningsutskottet ger Wikstrand och Lindsten mandat att ta fram underlag till bidragsbeslut men att kommunstyrelsen fattar beslut om bidrag.

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvika kommunEriqa LindstenFöreningen Folkets parkNyheterPeter SöderströmPolitik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.