Hoppa till huvudinnehållet

Smittsäker träning för äldre: "Vi får träna, hålla igång och må bra"

Publicerad:
På Hälsokompaniet har man startat utomhusträning för seniorer på grund av omständigheterna.
På Hälsokompaniet har man startat utomhusträning för seniorer på grund av omständigheterna. Foto: Selma Carlsson

Trots de besvärliga omständigheterna är det viktigt att röra på sig och behovet för smittsäker träning är påtagligt bland de äldre. På Hälsokompaniet tränar de ute några dagar i veckan.

– Intresset är jättestort, säger ledaren Pernille Segolsson.

Sedan coronaviruset började spridas har möjligheten till aktivitet försvårats för många, men det innebär inte att behovet minskar. På Hälsokompaniet har man skapat seniorträningspass utomhus för att minska smittorisken.

– Vi har kört så här sen corona startade. Två pass i veckan med stationsträning och sen ett tredje som är lite tuffare. Det är för att de ej ska behöva gå in bland alla andra. Det är jättestort. Passen är i stort sett fulla varje gång. Det spelar ingen roll om det spöregnar, alla kommer och är lika glada ändå, berättar Pernille.

Deltagarna uppskattar upplägget.

– Det är det bästa man kan göra. Jag gör det för att få kondition, bli stark och rörlig. Vi är väldigt tacksamma att det finns och vi har väldigt bra ledare, berättar Monica Uvefalk och hon får medhåll från Ewa Gustafson:

– Det är jättekul! Vi får träna, hålla igång och må bra.

Deltagarna får en varierad träning med både styrka och kondition.
Deltagarna får en varierad träning med både styrka och kondition. Foto: Selma Carlsson

Att träna utomhus underlättar också att hålla avstånd.

– Det är anpassat ute och inga problem att hålla avstånd, berättar Ewa.

Trots att träningsmiljöerna inte är desamma som vanligt går det att genomföra givande pass.

– Vi kör konditionsträning med kroppsvikt och sedan styrka med gummiband. Det är ett pass för seniorer, alltså 65 plus, men andra får vara med också, förklarar Pernille.

Social träningsform

Det är inte bara bra med träningen för att de ska får röra på sig, utan de får även med den sociala biten.

– Det är trevligt och socialt. Bra att vi kan komma ut och träffas, säger Monica och även Pernille påpekar vikten av det:

– Det är ett sätt för dem att kunna träffas och komma ut bland folk. Vi håller avstånd och ser till att använda sprit. Sen efter passet finns det kaffe och det är väldigt uppskattat.

Det är ett entusiastiskt gäng som dyker upp på passen.

– Alla är alltid lika positiva och glada. Det är ingen som klagar om vi kör övningen en gång till. Det är jättekul, lite kallt ibland visserligen men det är ett väldigt härligt gäng, tycker Pernille.

Artikeltaggar

ArvikaMotion och hälsa

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.