• lördag
  28 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  1 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ledare: Självmål av Arvikaalliansen

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Linus Carle, chefredaktör.
Arvikaalliansen hade chansen att vinna förtroende hos kommunmedborgarna och ta kliv mot makten. Men det blev självmål.

Jag och säkert många andra har med spänning väntat på Arvikaalliansens historiska första skuggbudget.

Äntligen skulle vi på detaljnivå få se hur partierna vill styra kommunen om de skulle få makten, och få det än mer tydligt vad som skiljer blocken åt.

Men vi blev snuvad på konfekten.

Alliansen har enligt egen utsago arbetat fram en budget och säger att de lagt ner mycket tid på den – men väljer att inte presentera den för väljarna med anledning av att kommunalrådet inte vill "dra varvet med budget en gång till".

Det är fullt befogad kritik som alliansen kommer med. Det är såklart rimligt att stöta och blöta budgeten igen nu när spelplanen förändrats med diverse coronastöd – speciellt eftersom kommunalrådet öppnade för det i kommunfullmäktige i somras. Att lättvindigt höja skatten för andra gången på några år – en rejäl höjning dessutom – är inte acceptabelt och det får negativa konsekvenser i form av att människor får mindre i plånboken vilket leder till minskad konsumtion och på sikt kanske färre arbetstillfällen i kommunen. Det är allvarligt.

Men att det nu inte blir en ny diskussion om budgeten hindrar ju inte alliansen från att ändå presentera sin skuggbudget för väljarna. Krasst sett så spelar det ingen roll om deras budget hanteras politiskt eller ej för de sitter i minoritet och kommer inte lyckas få gehör för den. En skuggbudget är alltid teoretisk och syftet är att visa för väljarna vilken politik de vill bedriva och att det finns alternativ.

Här hade alliansen världens chans att vinna förtroende hos kommunmedborgarna och ta kliv mot makten, men i stället blir det ett politiskt utspel om skattehöjningen utan att väljarna blir något klokare. För hur ska väljarna tolka det här? Att Alliansen är rädda för att presentera sparförslag och dra på sig kritik?

Anders Bergfjord (C) säger att det här inte är ett populistiskt utspel och att "med det här kan vi ta över makten i Arvika i morgon och vet att vi klarar av det".

Men det spelar ingen roll att de själva vet det. Politiker verkar i förtroendebranschen och ska bevisa för väljarna att de förtjänar förtroendet, och då är det enda rimliga att presentera budgeten i sin helhet så andra partier, allmänheten och media får möjlighet att syna och granska den.

Det här var ett strategiskt snedsteg och ogenomtänkt från alliansens sida. De spelar både majoriteten och Sverigedemokraterna rakt i händerna. Majoriteten kommer basunera ut att det inte finns något alternativ och Sverigedemokraterna kommer fortsätta hävda att de är kommunens enda riktiga oppositionsparti som lagt en skuggbudget.

Alliansens frustration över att inte känna sig lyssnade på av majoriteten är förståelig. Men så är livet i opposition. Ska det bli förändring måste de bli tydligare mot väljarna. Här misslyckades de.

Linus Carle

Chefredaktör

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.