Debatt: Mycket snack och lite verkstad

Debatt
PUBLICERAD:
Debattartikel.
Foto: Åserud, Lise

Det var en papperstiger som morrade åt oss. Mycket snack och lite verkstad och inte får vi dansa jössehärspolska heller... vi som såg fram emot att bli uppbjudna till dans.

Varför kallade alliansen ens till presskonferens?

Ingen skuggbudget presenterades. Inga ”skarpa förslag” har lagts fram. I stället hävdar oppositionen att skattehöjningen är onödig. Varför den är onödig vill de inte ens berätta.

Om vi granskar vad de inte vill berätta att de har lösningen på så måste det vara detta inför 2021:

Skatteunderlagsprognosen från SKR visar på ett plus på cirka 16 miljoner under förutsättning att vi är 26 045 invånare i november.

Vi var 25 956 invånare 1 oktober, står sig det även i november så är de cirka 16 miljonerna cirka 11 miljoner i stället.

Sen vet vi att äldreomsorgen får cirka 13 miljoner 2021, dock måste vi avvakta riktlinjer från socialstyrelsen angående hur vi behöver rigga för att få dem. Det är inte bara att sätta sprätt på de pengarna.

Det återstår om vi räknar SNÄLLT ändå 25 miljoner, MINST, för oppositionen att redovisa för hur man vill lösa ekonomin 2021!

25 miljoner betyder 50-55 färre anställda inom kommunens verksamheter. Vi ser att behoven och kommuninvånarnas önskemål ökar – när hörde du senast talas om någon som får för mycket hemtjänst? Eller för mycket hjälp i skolan? Vårt alternativ – den antagna budgeten – innebär utökade resurser till vår gemensamma välfärd. Vi socialdemokrater värnar vården, skolan och omsorgen. Vi tror inte ett dugg på att det blir både billigare och bättre om välfärden privatiseras.

Både vi och folk i allmänhet har varit nyfikna på oppositionens alternativ. Det blev dock mycket väsen för lite ull som gumman sa när hon klippte grisen.

Peter Söderström (S)

Henrik Axelsson (S)

Jonas Ås (S)

Ledamöter i budgetberedningen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.