Hoppa till huvudinnehållet

Farliga passager stängs av längs järnvägen

Publicerad:
Här längs gång-och cykelbanan mellan Kattviken och järnvägen har man börjat röja bort buskar och träd för att kunna sätta upp staket.
Här längs gång-och cykelbanan mellan Kattviken och järnvägen har man börjat röja bort buskar och träd för att kunna sätta upp staket. Foto: Kerstin Herö

Staket kommer att sättas upp förbi stadsparken längs gång- och cykelbanan närmast järnvägen. Även en sträcka genom Sågudden ska förses med stängsel för att öka säkerheten och undvika spring över spåret.

Förra hösten satte Trafikverket upp nya staket på flera platser i centrala Arvika längs järnvägen. Nere i hamnen vid stationsområdet – mellan de två järnvägsövergångarna – och längs Järnvägsgatan västerut mot Kyrkbron.

Redan då fanns önskemål om att även sträckan förbi Sågudden skulle få staket. Men Trafikverket hade inte budget för det i fjol. Nytt år, nya pengar och nu sker en komplettering i höst i stället.

Sträckan längs järnvägen vid Kattviken i stadsparken fanns inte med från början, men den har kommunen bett att man ska komplettera med, enligt Peter Adolfson, trafik- och gatuansvarig i Arvika kommun.

Han kan från sitt kontorsfönster se hur människor ibland går över spåren, vilket kan vara livsfarligt.

– Persontågen är väldigt tysta i dag, de hörs knappt.

Just nu pågår arbetet med att ta bort träd och buskar längs järnvägsbanken vid Kattviken för att kunna sätta upp stängsel. När det är klart kommer man att plantera nya växter. Vissa av träden kommer att återplanteras.

Trafikverket ansvarar för staketen, men Arvika kommun är medfinansiär och står för hälften av kostnaden.

Hur lång är sträckan med nytt staket?

–Från järnvägsövergången vid Hamngatan till reningsverket, sammanfattar Peter Adolfson.

Första sträckan, från övergången till bron i början av gång- och cykelvägen, ska nuvarande låga staket bytas ut mot ett högre.

– Samma staket som man satte i fjol.

De stängsel som kom på plats förra året är drygt två meter höga, svårare att klättra över, tillverkade av stål och svårare att klippa sönder, vilket händer att folk gör för att ta sig igenom och kunna gena över spåret.

Längs samma sträcka ska det, som en extra säkerhetsåtgärd, bli stängsel på båda sidor om järnvägen. Eftersom det kan röra sig mycket folk i hamnen sommartid.

Det finns någon del på den aktuella sträckan förbi Sågudden där det i dag finns funktionsdugliga staket. Det återstår att se om de får stå kvar eller om de också byts ut till en nyare variant.

Artikeltaggar

ArvikaNyheterSåguddenTrafikverket

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.