Hoppa till huvudinnehållet

Inredaren: "Viktigt att hitta sin egen stil bland trenderna"

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Marie Rasmussen lyfter alltid fram i sitt jobb som inredare hur viktigt det är att inreda hemmet efter det som passar en själv bäst. Man kan se många fina bilder på Instagram. Men fungerar det här hemma hos mig?
Marie Rasmussen lyfter alltid fram i sitt jobb som inredare hur viktigt det är att inreda hemmet efter det som passar en själv bäst. Man kan se många fina bilder på Instagram. Men fungerar det här hemma hos mig?

– Trender är till för att inspirera, men det är viktigt att våga gå sin egen väg och hitta sin personliga stil. Du ska skapa ditt hem, inte någon annans, säger Marie Rasmussen som jobbar som inredare.

För åtta år sedan byggde hon och hennes sambo upp ett helt nytt hem från grunden, på en skogstomt i Mastviken några kilometer utanför Arvika.

Inredningstrender kommer och går. En del slår igenom mer än andra. Grått i olika nyanser har länge varit den stora färgen inom inredning.

– Men nu går vi mot beige och jordade färger, varmare toner. Även kulörer som greige, som är en blandning mellan grått och beige, lever kvar, säger Marie Rasmussen som nämner tre tydliga trender just nu.

– Naturen som inspiration. Den traditionella stilen. Och en tredje trend som är inspirerad av 1970-talet. En lite mer lyxig 70-talsstil, med hint av art déco. Ockra och brända toner, runda och mjuka former, manchestertyg i soffor, glas och metall i inredningsdetaljer som lampor och vaser.

– Tapeterna är också tillbaka som aldrig förr. Och i alla möjliga mönster och kulörer.

Personlig stil

Inredningstrender kan ge inspiration, när man vill bygga nytt, renovera, eller kanske bara göra om i ett rum. Men hemmet är ingen visningsbostad, utan det är viktigt att hitta sin personliga stil och skapa en plats som man känner sig hemma i.

Något som Marie Rasmussen alltid lyfter fram i jobbet som inredare.

– Man kan se bilder på Instagram och det är jättefint att se på. Men fungerar det här hemma hos mig? Passar det för mig och min familj? Bostaden ska knyta an till dig själv.

Och planeras efter det liv som ska levas där. Både stil och funktion är värt att tänka igenom noga innan man påbörjar arbetet.

"Att ta inspiration från en tavla, tapet eller ett föremål är ett väldigt bra verktyg i din inredning"
"Att ta inspiration från en tavla, tapet eller ett föremål är ett väldigt bra verktyg i din inredning" Foto: Privat

För att skapa lugn och harmoni i hemmet tycker Marie Rasmussen att det är viktigt att sätta en bas i inredningen som håller ihop helhetsintrycket.

–Till exempel att man inte faller för frestelsen att ha olika golv i alla rum, ”för att det finns så mycket fint”. Tänk även på att köra på samma sorts lister och snickerier överallt, för ett sammanhållet intryck. Sen kan man leka med möbler, textilier, prylar och andra inredningsdetaljer.

Själv har hon precis målat den öppna spisen i en terracottaröd nyans.

– Inredning ska vara kul. Man behöver inte vara så ängslig. Man ska göra det man blir glad och mår bra av.

Inredning ska vara kul menar Marie. "Våga vara personlig i din inredning, skapa ett blickfång och wow-effekt".  Hon målade nyligen sin kamin i terracottarött.
Inredning ska vara kul menar Marie. "Våga vara personlig i din inredning, skapa ett blickfång och wow-effekt". Hon målade nyligen sin kamin i terracottarött.

En annan idé som kan hjälpa till att skapa en röd tråd i bostaden är att ha en liten gemensam nämnare i alla rum.

– Har du ett bord i vitpigmenterad ek i vardagsrummet kan man ha en sittbänk i hallen i samma kulör och material. Har du mörkblåa pinnstolar i köket, kan du ha ett mörkblått överkast i sovrummet. Det ska inte bli statiskt, men någon liten gemensam nämnare som återkommer.

I den traditionella inredningstrenden har familjeklenoden en säker plats tillsammans med loppisfynd, vintage och tapeter i gamla klassiska mönster.

– Alla gamla ting har en historia, en själ. Speciellt i ett nytt hus kan det vara bra att blanda gammalt och nytt, det ger en mer personlig känsla och skapar dynamik.

Att välja färg

Vem har inte någon gång våndats över vilken färgnyans man ska ha på väggen. Marie Rasmussen håller med om att det är svårt eftersom det är så många faktorer som kan påverka hur kulören uppfattas.

– Vilket väderstreck är det? Vad är det för ljus som kommer in? Det kallare från norr eller det varmare från söder? Är det varmgul ekparkett eller ljust trä på golvet. Det påverkar också väggkulören.

Hur löser man det?

– Man kan köpa kulörprover och måla upp på väggen. Eller låna hem tapetrullar.

Det kan även vara bra att skänka de angränsande rummen en tanke när man målar eller tapetserar om.

– Att man får en harmoni mellan rummen också. De ska spela tillsammans.

Naturtrenden inom inredning inspireras av jord, skog och hav.

– I både kulörer och material. Lugna färger, dämpade toner, där man kör ton i ton. Naturmaterial som trä och sten och sen plockar man in grönska med växter. Torkade blommor är också mycket populärt just nu.

– Om man håller sig till den naturliga trenden kan man arbeta med olika strukturer i ytor och textilier för att få liv i inredningen. Det ruffiga som möter det släta, det blanka som möter det matta. Blanda olika material. Ryamatta till soffan i manchester.

Möbler i manchestertyg har kommit starkt, delvis på bekostnad av sammet som varit inne länge.

Svenska träslag

Tänk miljövänligt när du inreder råder Marie Rasmussen.

– Använd genuina material som håller över tid. Massivt trä istället för faner. Om möbeln blir sliten kan du slipa och måla om. Ge möbeln nytt liv. Riktiga trägolv eller en parkett av god kvalité går att slipa hur många gånger som helst.

– Det kommer mer och mer av mörka exotiska träslag som i miljöhänseende inte är så bra. Det är bättre att hålla sig till de material som ”inte har lika lång resväg”, så som furu, ask och ek som vi har i Sverige. Vill man ha en mörk möbel kan man betsa eller pigmentera och uppnå samma effekt, men mer miljövänligt. Det är bra om man är lite kritisk när man handlar och ställer sig frågan: Hur är det tillverkat? Kommer det att hålla över tid?

En sista fråga. Vad använder du själv för att skapa mysfaktor i ett rum?

– Textilier, strukturer, jag blandar olika material, varma toner i rummet. Jag plockar in gamla ting som har en historia. Stringhyllan från min farfar. Lampan som min farmor hade.

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggenInredning

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.