• idag
  29 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  1 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  2 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  3 dec
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Kommunborgen behöver vädras

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Åserud, Lise
"Vi tycker att majoriteten är vårdslösa i sina skattehöjningar och hur man hanterar Arvikabornas ekonomi", sade Pål Jonson och Kristina Bengtsson Nilsson från Moderaterna till AN (13/10).

Man kan inte annat än hålla med. Höjningen med 94 öre per intjänad hundralapp är anmärkningsvärd och avviker helt från Arvikas tidigare välskötta ekonomiska hushållning.

Det är djupt beklagligt att Socialdemokraterna övergett idén om sparsamhet och omsorg till invånarnas plånböcker för att använda befolkningens surt förvärvade intäkter för att reglera hål i kommunbudgeten. En familj med två heltidsinkomster förlorar nu 7 500 kronor per år. Dessa pengar hade gjort större nytta genom konsumtion och eget sparande.

Vad är alternativet? Det hade varit bättre om kommunen i god tid anpassat sin verksamhet till de resurser man faktiskt har att spela med. Moderaterna menar att man kan sänka ambitionen på många ställen utan att strypa budgeten för vård och omsorg och lärande och stöd. Nog är det så alltid. Det finns stenar att vända på men då måste man göra det i god tid och våga utmana egna tidigare beslut.

Det vore enligt min mening förödande för stadens framtid om det långa socialdemokratiska makthavet inte bryts 2022. Kommunborgen behöver vädras ut och nya politiska idéer måste få prövas och råda. Vi är på väg mot en situation där kommunen inte reformeras professionellt och där varje problem ska lösas genom att plocka in (väldigt mycket) mer pengar från invånarna. Det är djupt skadligt för Arvikas attraktionskraft.

Johan Chytraeus

Klässbol

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.