Hoppa till huvudinnehållet

Lugn sommar – men nu ökar trycket på akuten

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@arvikanyheter.se
 Ulrika Nilsson, verksamhetsansvarig för akutmottagningen på CSK
Ulrika Nilsson, verksamhetsansvarig för akutmottagningen på CSK Foto: Lisa Olaison

– Det har varit en relativt bra sommar, trots pandemi.

Det säger Ulrika Nilsson, verksamhetschef på akutmottagningen på centralsjukhuset i Karlstad.

Men efter en lugn försommar är söktrycket nu på normal nivå igen. Och kravet på två separata ingångar för patienter kommer gälla till åtminstone januari nästa år.

Våren och försommaren var lugnare än normalt på Arvika, Karlstad och Torsbys akutmottagningar.

– Det var ett markant lägre inflöde av patienter, i alla fall i början av sommaren. Sedan ökade det i mitten av juli igen, säger Ulrika Nilsson.

Situationen med coronapandemin gjorde att personalen bara kunde få ut tre veckors semester, vilket å andra sidan ledde till att det blev mindre övertid än normalt under sommaren.

– Bemanningen var bättre än tidigare somrar. Det är lite tudelat, men överlag var det en ganska bra sommar, säger Ulrika Nilsson.

Sedan mitten av sommaren har söktrycket på akuten ökat igen och ligger nu på i princip normala nivåer.

– Det är kanske nu vi får den större utmaningen. Vi har kvar våra två spår med luftvägspatienter och icke luftvägspatienter.

Problemet är att akutmottagningen i Karlstad egentligen är för liten för kravet på att separera patienter. Det här har lett till att ortopedakuten har fått flytta till vad som tidigare var uppvakning öst.

– Nu bemannar vi på flera ställen, vilket är en utmaning i sig. Lokalerna är den största utmaningen. Och vi har fått besked om två spår gäller åtminstone fram till den sista januari.

Inga följeslagare på akuten

För att kunna hålla ner antalet personer i akutens lokaler har ett förbud om följeslagare nyligen införts.

– Här finns det undantag, om det gäller minderåriga eller funktionshindrade till exempel så får följeslagare följa med, säger Ulrika Nilsson.

Inför hösten räknar man med att trycket kommer öka.

– Nu går vi mot förkylningstider och influensatider. Vi räknar med att en större andel patienter kommer att gå i luftvägsspåret även om de inte har corona. Och det normala inflödet ökar också, det är den utmaningen vi kommer att ha tror jag, säger Ulrika Nilsson.

Artikeltaggar

AkutsjukvårdArvikaArvika sjukhusCentralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetKarlstadTorsbyTorsby sjukhusUlrika NilssonVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.