Hoppa till huvudinnehållet

Larmet: Föräldrar till förskolebarn tänjer på coronarestriktionerna

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
Småbarnsföräldrar börjar tumma på restriktionerna, rapportear flera kommuner.
Småbarnsföräldrar börjar tumma på restriktionerna, rapportear flera kommuner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera kommuner rapporterar att alltfler småbarnsföräldrar bryr sig mindre om smittorisken på förskolor, larmar länsstyrelsen.

– Föräldrar med har barn på förskolor börjar tumma på restriktionerna, säger stabschefen för krisorganisation Tanja Ekegren.

Enligt den rapport länsstyrelsen lämnar varje vecka om efterlevnad av restriktionerna i samhället är det tydligt att alltfler i samhället börjar slappna av inför coronaviruset.

Något som NWT tidigare har rapporterat om vid flera tillfällen.

Bland annat så uppger polisen att den sociala distanseringen inte efterföljs. Något som har märkts på både restauranger och i butiker.

– Alla måste tänka till, hela tiden. Det är svårt, det är jobbigt och det har gått lång tid och det kommer hålla på länge till. Man förstår uppgivenheten, att man kanske struntar lite i det. Men det är så viktigt att hålla fast vid restriktionerna, säger Tanja Ekegren.

Ett nytt problemområde som länsstyrelsen vill trycka på är läget bland småbarnsföräldrar och barn i förskolan.

– Vi har fått indikationer från kommunerna att man har föräldrar med har barn på förskolor börjar tumma på restriktionerna. Man kanske vill ha barnen på förskolan även om de är snuviga.

– Därför vill jag uppmana föräldrarna att tänka ett extra varv om barnet är redo att gå till förskolan.

Tanja Ekegren betonar att det går att se detta ur flera aspekter. Dels att man inte ska sprida smittan vidare bland barnen, dels att personalen kan bli sjuk, vilket kan leda till konsekvenser för utbildningen.

– Om personalen blir förkyld så måste de vara hemma 48 timmar extra, vilket gör att personalbortfallet blir större. Och då blir det större barngrupper och mindre personal, säger hon och fortsätter:

– Så om man som förälder inte bryr sig lika mycket längre, borde åtminstone ändå tänka på att barnen ska få en bra pedagogisk verksamhet.

Olika typer av utspel om just sjuka barn, från bland annat våra myndigheter, tror Tanja Ekegren förvirrar många av småbarnsföräldrarna.

– Det här är också en uppmaning till föräldrar ta reda på vad gäller på din skola och i din kommun.

Här är en sammanfattning på vad som skett sedan den 28 februari:

Läs mer:

Läs också

Artikeltaggar

CoronavirusetFörskolorLänsstyrelsenSamhälleVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.