• idag
  30 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Tänk till ni styrande

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det finns som tur är flera som bevakar och granskar den offentliga verksamheten och då hur våra skattepengar används.

Arvika Nyheter har granskat Arvika kommun och det finns även privatpersoner, som engagerat sig och skrivit insändare.

Arvika kommun har beslutat att höja skatten med 94 (!) öre (ja-nittofyyyra öre). Dessutom tillåter fullmäktige att Arvika Teknik höjer avgiften för vatten och avlopp med hela sexton procent. Skattehöjningen på 94 öre lär motsvara ungefär 50 miljoner kronor. Enligt den offentliga databasen Kolada kan man läsa att 2019 så kostade förskolan 19 miljoner mer än vad den borde, gymnasiet 13 miljoner mer och individ- och familjeomsorgen 24 miljoner över vad den borde kosta. Om dessa överkostnader summeras så blir det 56 miljoner kronor, alltså mer än 94 öre per skatte-hundring.

Varför ska Arvikaborna betala så mycket mer för verksamheterna än vad som skulle behövas? Jag med flera efterlyser en kritisk granskning av och förklaring till dessa överkostnader.

När det gäller bolagen och deras avgiftshöjningar så förefaller det saknas styrning från kommunstyrelse och fullmäktige. Var finns kraven på att bolagen ska effektivisera sin verksamhet? Hur slår den beslutade höjningen av avgiften för vatten och avlopp på kommunens verksamheter? Den bidrar rimligtvis till att öka även kommunens kostnader.

Att våra folkvalda politiker har en skälig ersättning för sitt engagemang kan jag stå ut med. Att våra chefer har marknadsmässiga löner kan jag också stå ut med. Men jag förväntar mig i gengäld att de överväger alla andra möjligheter noggrant innan det drastiska beslutet att höja skatten tas!

Ni har fortfarande chansen att ändra ert beslut! Ta den!

Bekymrad skattebetalare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.