Hoppa till huvudinnehållet

Kommunkritiker fick inget kommunpris

Publicerad:
Visselblåsaren Lars-Olof Gävert fick flest nomineringar till årets kommunpris i Arvika men något pris fick han inte. Det fick heller inte vindkraftmotståndarna i Stömne, Nils Persson och Malin Josefsson. Även de två fick fler nomineringar än de som blev prisbelönta.
Visselblåsaren Lars-Olof Gävert fick flest nomineringar till årets kommunpris i Arvika men något pris fick han inte. Det fick heller inte vindkraftmotståndarna i Stömne, Nils Persson och Malin Josefsson. Även de två fick fler nomineringar än de som blev prisbelönta. Foto: Hans-Åke Henriksson

Visselblåsaren Lars-Olof Gävert fick flest nomineringar till Arvikas kommunpris – men något pris fick han inte. Kan en kommunkritiker inte belönas med detta pris?

Årets mottagare av Arvikas kommunpris är alla värdiga vinnare och har var och en på sitt håll gjort fina insatser som berikat Arvika och dess invånare. Kvintetten segrare har utmärkt sig inom områden som idrott, kultur och näringsliv. Flest nomineringar fick dock inte de fem vinnarna utan det fick tre samhällskritiker, visselblåsaren Lars-Olof Gävert och vindkraftmotståndarna Nils Persson och Malin Josefsson i Stömne.

Allra flest fick Gävert, Gävert som påpekat stora brister inom kommunal verksamheter och då främst inom överförmyndarverksamheten.

– Hade jag suttit i en sådan priskommitté hade jag inte bortsett från de som flest Arvikabor nominerat, säger Lars-Olof Gävert. Det jag tycker är mest intressantast med detta är att det på sitt sätt visar den mentalitet som finns inom Arvikas styre idag, man gör som man vill och bryr sig inte om folkets vilja.

Social insats

I juryn för Arvikas kommunpris ingår de fem politikerna Lars-Ove Jansson (S), Lisa Levin (S), Peter Söderström (S), Camilla Gustafsson (C), och Jan Wettmark (M). Sekreterare i kommittén är biträdande kommundirektör Anna Wikstrand.

I prisets stadgar står bland annat följande: "Arvika kommunpris delas ut till person/er som gjort betydande eller föredömliga insatser av miljövårdande, idrottslig, kulturell, social eller näringslivsutvecklande karaktär".

Har inte Lars-Olof Gävert gjort en betydande social insats när han försökt hjälpa handikappade personer till en bättre framtid om än genom att avslöja kommunala brister?

– Ja, det kan man tycka men nu hamnade priskommittén där vi hamnade, säger kommitténs ordförande, Lars-Ove Jansson. De avslöjanden Gävert gjort och den kritik han delat ut har inte spelat ett dugg negativ roll för vår bedömning.

Inget nomineringspris

Jansson tillbakavisar alla påståenden om att Gävert och vindkraftmotståndarna Persson/Jakobsson nekats pris för att de varit kommunkritiker.

– Detta är inget nomineringspris, att de som fått flest nomineringar vinner, utan vi har en kommitté som utser vinnare. Vi i priskommittén har gått igenom nomineringarna och sett på hur de nominerade bidragit till att lyfta Arvika. Sedan hamnade vi där vi hamnade utan större diskussioner.

Att dessa tre personer fått flest nomineringar, visar det ändå inte på något av folkets vilja?

– Ja, så kan man se det. Sedan tittar vi på vilka som nominerar, det finns vissa ”proffsnominerare” som återkommer år från år och det har även hänt att personer nominerat sig själva (vilket inte skett i detta fall). Det noterar vi, i övrigt kontrollerar vi inte mer noga än så.

Du satt själv i Överförmyndarnämnden 2011-2014?

– Ja, men det ska man ta med en nypa salt, jag var ersättare och var aldrig kallad till något möte. Man kan tycka att man ska vara insatt ändå som ersättare men det var kanske lite annorlunda då mot nu.

Har ni inte själva politiserat priset, om än bakvänt, genom att inte utse de personer som fått flest nomineringar till vinnare och som tillika är kommunkritiker?

– Nej, det ligger inte något sådant bakom, dessutom har kommittén en politisk spridning.

Nils Persson.
Nils Persson. Foto: Paulina Haglund

Chanslös

Lars-Olof Gävert å sin sida anser sig mer eller mindre chanslös att komma i fråga för detta pris. Vindkraftmotståndaren Nils Persson säger så här om utfallet av priset:

– Detta var knepigt, lite konstigt, samtidigt är det roligt att ha blivit nominerad. Kanske spelar det roll att det är politiker som sitter i priskommittén?

Fotnot: Även Jan Wettmark har varit med i Överförmyndarnämnden.

Artikeltaggar

Anna WikstrandCamilla GustafssonJan WettmarkLars-Olof GävertLars-Ove JanssonLisa LevinNils PerssonNyheterÖverförmyndarnämndenPeter SöderströmPolitikStömneVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.