Hoppa till huvudinnehållet

Förslag om hur dåliga skolor kan stängas

Publicerad:
Skolinspektionen har dragit in tillståndet, det vill säga stängt, ett 30-tal friskolor. Myndigheten kan inte stänga en kommunal skola som fungerar dåligt. Arkivbild.
Skolinspektionen har dragit in tillståndet, det vill säga stängt, ett 30-tal friskolor. Myndigheten kan inte stänga en kommunal skola som fungerar dåligt. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det ska bli lättare att kunna stänga skolor som – trots varningar – inte håller måttet.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterar ett förslag om hur det kan ske i eftermiddag.

Förslaget har sin bakgrund i en av punkterna i januariavtalet, alltså samarbetsöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna. De fyra partierna har enats om att "möjligheterna för Skolinspektionen att stänga skolor med stora brister, såväl fristående som kommunala, ska öka".

En utredare har sedan snart ett år undersökt hur lagstiftningen behöver justeras och Anna Ekström presenterar utredningsförslaget vid en pressträff i dag.

Så som regelverket ser ut i dag kan Skolinspektionen dra in tillståndet för friskolor med grava brister. Däremot kan den inte stänga en kommunal skola stängas. Det Skolinspektionen kan göra är att besluta om "statliga åtgärder för rättelse" vid en kommunal skola. Det innebär att staten (Skolinspektionen) tar över ansvaret för skolan tills den fungerar igen. Detta har hittills skett en gång, i Botkyrka söder om Stockholm.

Sedan 2010 har Skolinspektionen dragit in tillståndet för ett 30-tal fristående skolor.

Artikeltaggar

Anna EkströmSkola och utbildningSkolinspektionenSverige

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.