Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för Arvika Archery Open

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Helgens tvådagarstävling Arvika Archery Open har nått taket när det gäller antal deltagare – 50 stycken: "Det är ett enormt intresse", säger Ulf Eriksson från Arvika Archery.
Helgens tvådagarstävling Arvika Archery Open har nått taket när det gäller antal deltagare – 50 stycken: "Det är ett enormt intresse", säger Ulf Eriksson från Arvika Archery. Foto: AN-arkiv

I helgen arrangeras tvådagarstävlingen Arvika Archery Open ute vid Västra Sund – vilket lockar ett stort antal deltagare.

– Det är fullsatt, konstaterar Ulf Eriksson från Arvika Archery.

Arvika Archery har tidigare arrangerat Riksmästerskapet i 3D-bågskytte.

I år har man dock valt att gå steget längre, genom att gå över till en tävling som är öppen för alla skyttar i hela Sverige och inte knuten till något förbund.

Det visade sig vara ett smart drag, då intresset är riktigt stort. Maximala 50 skyttar kommer till start.

– Vi fick sätta en maxgräns på 50, om vi skulle vara fler hade vi varit tvungna att dela upp det under förmiddagen och eftermiddagen, konstaterar Ulf Eriksson från arrangerande Arvika Archery.

– Vi har många i år som tävlar för första gången, exempelvis en 11-åring och en 13-åring från Arvika. Vi startade det här för tre år sen med 16 stycken, nu har vi 50.

Är det många deltagare utifrån?

– Ja, 14 orter kommer de ifrån har jag räknat ut. Vi har folk från Dalarna, Stockholm, Kil, Karlstad, Vargön, Grästorp och Vetlanda bland annat.

Man har dessutom lyckats locka några riktigt stora namn inom sporten.

– Det största av allt är att de två bästa herrarna, Stefan Hansson och Mikael Anderle, och en av de bästa damerna i Annelie Andersson kommer, de är landslagsskyttar. Sen har vi även Eddie Øyen som är norsk landslagsskytt.

"Tur i oturen"

Tävlingarna har inte varit många den senaste tiden, på grund av ett visst virus, vilket har bidragit till ett stort sug att tävla bland många.

– Vi har haft tur i oturen i och med att det blev något SM, och vi har enda tvådagarstävlingen. Vi har försökt göra reklam för oss när vi har varit ute och tävlat också.

De två största klasserna är HBE (herrarnas barebow-elit) och HCE (herrarnas compound-elit). Det finns även en motionsklass som har lockat många.

– HCE är den svåraste klassen, där är allt fritt. Motionsklassen heter "hunter open" på själva tävlingen och de går med avståndsbedömare, det gäller för dem att träffa bara.

Mer att tänka på

I och med att tävlingen vuxit sig större blir det också mer att tänka på rent arrangörsmässigt.

– Vi ska ha parkeringsvakt, funktionärer, resultattavla, prispodie – allt som vi inte är vana att ha. Det gäller att vi gör det extremt bra i år.

Är det mycket jobb inför?

– Ja, det är väldigt mycket jobb med att lägga banan. Det är 20 mål på den här ytan, vi har 13 patruller som kommer skjuta på var sin station utan att de ska kunna skjuta på varandra. Det gäller att försöka få variation också.

Artikeltaggar

ArvikaArvika ArcheryBågskytteUlf ErikssonVästra Sund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.