Hoppa till huvudinnehållet

Skolans utveckling, del 3: Gymnasieskolan

Publicerad:
Folkhögskolan Ingesund byggd 1926, ombyggd och tillbyggd liksom grannen Ingesunds Musikhögskola.
Folkhögskolan Ingesund byggd 1926, ombyggd och tillbyggd liksom grannen Ingesunds Musikhögskola.

I Arvika byggs nu en ny modern högstadieskola intill gamla Centralskolan. Skolan i Arvika utvecklas. I tre delar kommer nu Göran Bryntesson, tidigare mångårig skolchef i kommunen, berätta om skolans utveckling i Arvika.

Här är tredje och sista delen: Gymnasieskolan.

Gymnasieutbildning i Arvika startade 1936 med ett kommunalt gymnasium med reallinje. I de tidigaste studentkullarna som gick ut i Arvika fanns kända Arvikaprofiler som K-G Bengtsson, Gunnar Wästlund, John Olsson och Anders Strand. Så småningom fick man även latinlinje, allmän linje, handelslinje och teknisk linje. Innan Arvika fick sin gymnasieutbildning var traktens ungdomar hänvisade till andra orter, många gick i Karlstad. Den gamla gymnasieskolan reformerades 1968-69 då de gamla linjerna ersattes av program som Natur, Samhälls och Ekonomi. Under en period under sextio- och sjuttiotalet inrymde skolan också den tvååriga Fackskolan. Skolan har byggts ut i omgångar med rasthall, bibliotek och nya institutionslokaler. Vilket bland annat inneburit att Hantverksgatan blivit avbruten vid skolan. Byggnaden och verksamheten har på senare tid antagit namnet Solbergagymnasiet. Ovanför Solbergagymnasiet ligger ärevördiga gymnastikhuset Katedralen, uppförd i nationalromantisk stil 1914 av stadens flitigaste byggmästare Simon Olsson. I början av sextiotalet spelades allsvensk herrbasket i katedralen. När sedan sporthallen blev klar, lagom till skid-SM i Arvika 1966, blev det idrottens högborg, och under 80-och 90-talet tummelplatsen för Arvikas framgångsrika basketdamer.

Katedralen uppförd 1914 i en nationalromantisk stil, ritad av arkitekterna Ullrich och Hallqvist och uppförd av byggherren Simon Olsson. Byggd som gymnastikhus och används nu för dans. I sin byggnadsstil ser den ut som en kyrka, i mycket liknande grannen i väster, därav namnet Katedralen.
Katedralen uppförd 1914 i en nationalromantisk stil, ritad av arkitekterna Ullrich och Hallqvist och uppförd av byggherren Simon Olsson. Byggd som gymnastikhus och används nu för dans. I sin byggnadsstil ser den ut som en kyrka, i mycket liknande grannen i väster, därav namnet Katedralen.

Yrkesutbildning har en lång tradition i Arvika. Per Andersson grundare av Arvikaverken initierade sådan utbildning. Yrkesskola har också bedrivits i den västra delen av Centralskolan. Under Landstingets regi byggdes Centrala Verkstadsskolan, CVA i nyuppförda lokaler vid Taserud. Verksamheten startade 1963. Den togs över av Arvika kommun 1971 och blev en del av gymnasieskolan och utökades då med många olika yrkesinriktade linjer. Så småningom kom även Vårdskolan att ingå i kommunens gymnasieskola. Taserudsgymnasiet blev då en betydande del av Arvikas gymnasieskola.

I nära samarbete med gymnasieskolorna har också många former av vuxenutbildning bedrivits såsom Kom Vux och SFI. Sedan Arvika Näringslivscentrum, ANC, i gamla Tobaksfakrikens lokaler, kommit till, sker den utbildningen huvudsakligen där.

Musikhögskolan Ingesund.
Musikhögskolan Ingesund.

Den lagliga möjligheten att starta friskolor även på gymnasienivå togs tillvara av Estetiska skolan, som sen några år även bedriver utbildning på gymnasienivå och har verksamhet i gamla Tingshuset på Styckåsgatan.

Kommunala musikskolan

Arvika är ju som bekant en stad med en stark och levande musiktradition. Kommunal musikskoleverksamhet har bedrivits sedan början av 1950-talet. Drivande ledare inledningsvis var Gunnar Smedberg och Gunnar Eriksson. I kranskommunerna bedrevs musikundervisning med hjälp av så kallade musikkonsulenter. I och med kommunsammanslagningen 1971 uppstod Arvikas Kommunala Musikskola, som sen dess varit en mycket synlig, ofta hörd och uppskattad verksamhet i livet i Arvika. Numer bedrivs den kommunala musikskoleverksamheten i nära samarbete med grundskolan. Efter att i många år haft sin verksamhet i den så kallade Hemgården, vid Östra Esplanaden, flyttade kommunala Musikskolan in i för musikundervisning anpassade lokaler i gamla varmbadhuset 1988.

Kommunala Musikskolan i Arvika, byggdes som varmbadhus 1924, har även inrymt bibliotek på andra våningen. Sedan 1988 har kommunala Musikskolan sin verksamhet där.
Kommunala Musikskolan i Arvika, byggdes som varmbadhus 1924, har även inrymt bibliotek på andra våningen. Sedan 1988 har kommunala Musikskolan sin verksamhet där.

Ingesund

Ska man beskriva utbildningens utveckling i Arvika måste Ingesund omnämnas. Valdemar Dahlgren startade en folkhögskola i Säffle 1905. Fyra år senare flyttade han den till Arvika och Agneteberg. 1926 flyttades verksamheten till nya fina lokaler på Ingesund. Där bedrivs alltjämt Ingesunds Folkhögskola i Region Värmlands regi. De har allmänna inriktningar såväl som en musiklinje. I granngården drivs Ingesunds Musikhögskola som en fakultet inom Karlstads Universitet. Ingesunds betydelse för Arvika som utbildningsort är mycket betydelesfull, både de allmänna utbildningarna såväl som den musikaliska. Den för några år sedan genomförda renoveringen och tillbyggnationen av musikskolans lokaler, med bland annat en fin konserthall, har betytt mycket för musiklivet i Arvika och för oss som bor här.

Göran Bryntesson

Artikeltaggar

ArvikaGöran BryntessonIngesunds FolkhögskolaNyheter

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.