• idag
  20 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: M vill spara in på personalen

Debatt
PUBLICERAD:
Insändare.
Foto: Åserud, Lise
Replik till Kristina Bengtsson Nilsson (M). Ibland är det svårt att minnas, då är det bra att vi har fullmäktige på webb-tv.

Under mötet den 29 juni, som svar på Alina Koltsovas fråga om det inte krävs mer personal om det blir dubbelt så många barn/avdelning och hur det då kan bli en besparing när personalen står för den största kostnaden svarade Moderata oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson: ”Du har helt rätt teoretiskt att man kan ha dubbelt så många barn i samma lokal, teoretiskt. Sen kan det ju vara så att naturligtvis behöver vi mer personal, men viss personal går det säkert att spara in på, sen är det ju inte bara halva gruppen inne och halva gruppen ute, utan de byter ju efter halva dagen och det är ju det som gör besparingen på lokalen”. Det uttalandet signalerar för mig en vilja från Moderaterna att med det nya arbetssätet även spara in på personal.

Vill man försöka få förståelse för sina argument bör man ge exempel och inte bara skriva ”Andra kommuner har lyckats mycket väl med uteförskolor”. Vilka kommuner? På vilkets sätt och ur vilkens perspektiv?

”Väderutmaningar finns det lösningar på” Ge gärna exempel här också, gärna för flera dagar med snöblandat regn, åska, stark blåst… för det är väder som vi får förhålla oss till.

Jag har själv barnbarn som har plats på en Ur och skurförskola med 18 barn i en annan kommun. De har en härlig utegård, nära till skogsområde och en fullt utrustad normalstor förskoleavdelning eftersom vädret inte alltid möjliggör längre vistelser utomhus och för att viss verksamhet passar bättre inne. Så Moderater, för mig är det långt ifrån ”Självklart Sara!” och det är rätt tydligt att det inte är en win-win, ur både barn, personal och ekonomisk synvinkel, för man kan inte bedriva verksamheten så som ni lägger fram den, verkligheten fungerar inte så.

Sen handlade min insändare om förskolans verksamhet. Inom det området är vi öppna för att testa nya realistiska arbetssätt om det skulle ge ökad kvalitet på verksamheten eller ekonomiska vinster för kommunen utan att försämra förutsättningarna för barn och personal. Den handlade inte om varför vi inte vill konkurrensutsätta äldreomsorgen. Men låt oss åter ta en titt på webb-tv, och hur det stämmer med att vi enbart svarat med ett kort nej på er motion om konkurrens inom äldrevården, utan dialog eller argument. Under debatten om er motion var det under en dryg timme 17 ledamöter från olika partier uppe i talarstolen och argumenterade för sina ståndpunkter samt svarade på andras inlägg. Vid beslutet röstade sen 20 för kommunstyrelsens förslag till beslut och 12 röstade bifall till er motion.

För oss socialdemokrater är det inte aktuellt att privatisera äldreomsorgen i vår kommun och än har ni inte gett exempel som visar att det skulle vara ekonomiskt fördelaktigt. Er partikollega i Lomma, kommunalråd Robert Wenglén (M) skrev i en debattartikel i Sydsvenskan (23 mars 2020) att det är riskfyllt att släppa rådigheten över kärnverksamheten. Kommunernas unika konkurrensfördelar kan i princip bara kompenseras genom lägre löner, lägre bemanning och lägre krav på personalens kompetens. Det som de däremot kunde se som framgångsfaktorer för ekonomin var bra arbetslag som arbetat tillsammans länge och därför gjorde rätt saker på rätt sätt. Det kunde ge lägre bemanning till samma kvalitet. Avdelningar med större personalomsättning samarbetade sämre, saker gick oftare fel och verksamheten krävde mer personal. Det är erfarenheter som vi gärna tar till oss för att fortsätta utveckla våra verksamheter så varje skattekrona förvaltas på bästa sätt.

Stabila arbetslag som trivs med sitt jobb, vet vad de ska göra och har resurser att utföra det. Det kan däremot vara en win–win.

Sara Andersson (S)

Förskollärare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.