• idag
  20 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: Därför behöver skatten höjas

Debatt
PUBLICERAD:
Henrik Axelsson (S) ordförande i lärande och stöd i Arvika kommun.
Foto: Linus Carle
Arvika är kommunen som använder 81 procent av skattepengarna till skola, vård och omsorg. Arvika är också kommunen vars stadspark förra året utsågs till Sveriges vackraste och mest inspirerande park. Jag tror på en budget med fullt fokus på skola, vård och omsorg men som också kompletteras med allt det där andra som också gör Arvika till en både vacker och bra kommun att bo i.

En undersökning från Uppsala Universitet publicerad på skattekollen.se visar att svenskarna har en skev bild av vad skatten går till.

Svenskarna tror att bara drygt 20 procent av skatten går till skolan när i själva verket 45 procent av skatten går till skolan.

Svenskarna tror också att knappt 20 procent av skatten går till äldreomsorg och stöd till funktionshindrade när i själva verket 35 procent av skatten går till just det.

I Arvika går 81 procent av mina och dina skattepengar till skola, vård och omsorg. Till våra barn, ungdomar, sjuka, äldre, utsatta och svaga. 19 procent går till övriga områden som gator, kultur, miljö, pensioner, samhällsplanering och räddningstjänst.

Att skattepengarna inom kommunens största verksamhet – Lärande och stöd används rätt och att inga kostnader sticker ut visar jämförelser med andra kommuner.

Förskolan ligger lite över medelvärdet både i Värmland och i Sverige – det kan ha sin orsak i de höga ohälsotalen och det arbetar vi aktivt med och såg innan pandemin med covid-19 att det börjar ge resultat så sakteliga. (S) säger ja till arbetet med ökad bemanning och nej till större barngrupper.

Grundskolan ligger under medel med kostnaden 108 313 kronor per elev. Lägst kostnad har Kristinehamn 102 345 kronor per elev och högst har Årjäng med 136 366 kronor per elev. Skrapar vi under ytan på ser vi bland annat att vi lägger vi mindre pengar på undervisning och mera på skolskjutsar.

Gymnasieskolan ligger över medel med sina 137 366 kronor per elev men sticker inte ut på något uppseendeväckande sätt. Billigast är Karlstad med 105 938 kronor per elev och dyrast är Storfors med 255 462 kronor per elev. Arvika ligger lite högre för att vi har många yrkesförberedande program med små klasser.

Vad kostar då individ och familjeomsorgen? 4 530 kronor per invånare i Arvika kommun. Rikssnittet var 4 749 kronor och Värmlandssnittet var 4 832 kronor. Filipstad 8 886 kronor och Hammarö 2 513 kronor.

Arvikas kostnader sticker inte ut på något område inom Lärande och stöd.

Socialdemokrater har styrt den här kommunen både länge och väl. Vi har en kommun där våra medarbetare lyckas att göra mycket bra för de pengarna som vi ställer till förfogande. Vi är också en av Sveriges rikaste kommuner, mätt i soliditet. Våra sparpengar har genererat plus som vi kunnat använda för att bedriva skola, vård och omsorg. Vi får enligt lag inte använda sparpengar till daglig drift.

Det är inte heller så inget har gjorts genom åren. Vi har passerat stadiet där det funkar med osthyvel för att spara in stora pengar. Något finns det alltid att spara på. Inget är så bra att det inte kan bli bättre. Men om vi inte höjer skatten så är det bland annat skolan som kommer få vara med och betala. Det kommer att bli större barngrupper både i förskola och grundskola och det kommer att bli minskning av stöd till elever med svårigheter. Det är inte en utveckling som jag vill vara med om.

Skattenivån ska ställas mot den ambitionsnivån vi väljer att ha i Arvika. Det pratas om att kommunen bara ska ägna sig åt kärnverksamhet. Vi måste inte ha någon kommunal musikskola. Vi måste inte ha en simhall. Vi måste inte sponsra kulturen i Arvika. Vi måste väl inte ploga bort snö på vintern heller. Vi måste inte plantera blommor i stadsparken. I den budget vi nu lagt går 81 procent av mina och dina skattepengar till skolan, vården och omsorgen. Planen innehåller också mer. Den innehåller saker som man kan välja bort men som inte jag är beredd att välja bort – jag vill faktiskt ha blommor i stadsparken även nästa år. Vill du?

Henrik Axelsson (S)

Ordförande Lärande och stöd

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.