• idag
  9 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Har inte ni varit unga?

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker det är tråkigt att de unga inte får göra sin röst hörd i debatten om störande biltrafik och avstängda gator.
Foto: Jonas Klint
Arvika är en väldigt liten stad, man känner igen de flesta och håller koll på vad som händer runt om kring.

Att vara ute i bil och spela musik på helgen är något som hör till vår lilla stad, det är det som skapar gemenskapen för oss unga.

Något som lite äldre inte verkar förstå och mötas på mitten med. Det som är så otroligt störande för dem, är för oss något som skapar gemenskap och välmående. En gemenskap i att vara ute och åka på helgerna och mötas för att prata, träffa nya människor och ha kul.

Det är otroligt tråkigt att en så pass rolig grej för ungdomar ska förstöras, för att andra anser att de störs av att vi har roligt. Jag missunnar absolut inte andras sömn för att andra ska ha roligt, men att helt och hållet stänga ute unga från det som så länge har varit så roligt är verkligen att missunna.

Att Arvika är en stad med denna kultur är inte något som är helt nytt och häpnande. Det har alltid varit så. Så varför väljer man då att bo mitt i centrum om man inte klarar av en högre ljudnivå? Det går inte att komma med argument som "alla har inte någon möjlighet", så endast för att du inte har någon annan möjlighet så ska halva staden behöva ta den smällen? Då är ju absolut Dottevik ett bra alternativ för dig, med lugnare miljö, även nära in till centrum. Men då kanske även skrikande barn stör dig, vad vet jag.

Hur kul blir staden för unga energirika om man inte får göra någonting? Hur kul tror ni det blir för den där 16-åriga tjejen som ska gå igenom stan ensam en lördagskväll när inga bilar cirkulerar? Hur kul tror ni det är för oss unga att försöka skapa gemenskap och välmående i staden när vi endast blir utestängda, för att vi anses som störande?

På ett Facebook-inlägg såg jag någon kommentera "har de unga inte någon äldre inne på ett äldre boende?". Jo, jag har, och min kära gamla mormor blir nästan ledsen när hon inte hör att ungdomar får vara ute och ta vara på de unga dagarna, hon älskar att det är sånt liv i en så liten stad. Kanske är det också därför hon valt att stanna kvar just här, i Arvika.

Det är vi unga som är framtiden för vårt Arvika. Det är vi unga som ska skapa en kommande generation som ska stanna kvar här i Arvika. Hur kan man då inte unna oss att få vara ute och har roligt på helgen medans vi har tiden till det?

Jag förstår att det kan vara ett problem på vardagar när man ska upp till jobb dagen efter, då tycker jag att hänsyn ska visas när man är ute och åker, om man nu är det på vardagar, vilket är sällan. Men på helgerna? Kan inte de som då hör för mycket med sina öron köpa ett par öronproppar och använda för att somna på kvällen?

Det är så tråkigt att det ska behöva bli någon slags fejd mellan folk i en sådan vacker stad, alla kommer inte alltid kunna vara nöjda, men man kan alltid mötas nånstans på mitten. Jag vet även att det skulle ha varit otroligt tacksamt om vi i den yngre generationen någon gång fick vår röst hörd också, och inte bara klassas som att vi vill förstöra eller irritera andra.

Har inte ni också varit unga någon gång?

Ung

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.