• idag
  20 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Egna val viktigt för många medborgare

Debatt
PUBLICERAD:
Gösta Frödin.
Foto: Linus Carle
Replik till Kenneth Johannesson (S) och Lars-Ove Jansson (S). Lars-Ove Jansson konstaterar att en stor folklig majoritet är emot vinster i välfärden. Detta säkert korrekta konstaterande för han sedan över till att borgerliga politiker pratar om valfrihet för att dölja att det egentligen är vinsterna som är det intressanta.

Både Lars-Ove Jansson (LOJ) och Kenneth Johannesson (KJ) är djupt förankrade i den socialdemokratiska ideologin. Gott så! Men de har tydligen svårt att förstå min liberala ideologi som är en ledstjärna för mig. Det handlar inte om några vinster i välfärden utan om att ”var och en ska så långt som möjligt få styra sitt eget liv, så länge det inte skapar problem för andra.”

Det styr mig! Och de flesta medborgare vill så långt möjligt själva välja i de flesta situationer i livet.

Det gäller även när de egna krafterna börjar tryta och man kan behöva hjälp i större eller mindre utsträckning.

Jag blir lite besviken när du LOJ försöker pådyvla mig att det är möjligheten till vinster som styr mitt agerande. Det är i stället människors möjlighet att göra egna val i livet, som styr mig!

Du säger också att när det finns ett flertal kommunala äldreboenden, så finns ju valfriheten. Men verklig valfrihet är så mycket mer. De kommunala äldreboendena styrs efter ett visst regelverk och blir oftast ganska lika till sitt innehåll och upplägg. Den privata entreprenören kan ha ett ganska annorlunda upplägg och regelverk. Vilket är bäst? Vilket ger högst kvalitet? Olika personer svarar säkert olika på de frågorna. Vi tycker olika och vi uppskattar olika saker. Det är bra att var och en själv får välja!

KJ tycker att valfrihet är ett svagt argument, när det samtidigt minskar de resurser som behövs för att skapa kvalitet. KJ och jag ser tydligen mycket olika på vikten av att kunna välja. Hur resurserna minskar när det finns valfrihet förstår jag inte. Den kommunala och den privata omsorgen ska enligt regelverket tilldelas i stort sett samma resurser per omsorgstagare. Resurserna blir varken större eller mindre!

Däremot förstår jag oron för att kvaliteten kan bli olika och att det är svårt att ställa bra kvalitetskrav. Här har kommunen en stor utmaning i att ställa rätt krav och att följa upp dem noga. Vissa kommuner har misslyckats eller slarvat med detta vilket fått olyckliga konsekvenser. Men många kommuner har lyckats bra och det finns goda exempel att ta efter. KJ avslutar sin insändare på ett mycket bra sätt: ”Och låt kvalitet utvecklas även utanför vad vi lyckas kravställa i avtal.”

Jag kunde inte sagt det bättre själv!

Så till sist några ord om vinster i välfärden, som både KJ och LOJ tycker är en styggelse. För mig är, som jag sagt tidigare, valfriheten och inte vinsterna det viktiga. Men ett privat företag, och även ett kooperativt sådant, behöver ha en viss vinst för att vara beredd att driva verksamheten. Detta gäller självklart i alla företag. Däremot finns det anledning att diskutera hur stor en vinst inom välfärdssektorn kan tillåtas vara. Men det är en fråga som vi inte kan besluta om på kommunal nivå.

Min sammanfattning av vad jag ser som viktigt i den här debatten, som jag nu för min del avslutar, är denna: Var och en ska så långt som möjligt få styra sitt eget liv, så länge det inte skapar problem för andra.

Gösta Frödin

Liberalerna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.