• idag
  5 juli
  11°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  17°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Det krävs effektiviseringar

Debatt
PUBLICERAD:
Det krävs mer effektiviseringar, skriver insändarskribenten Tommie Johansson.
Foto: Åserud, Lise
När jag läser Socialdemokraternas replik på min insändare om skattehöjningen blir jag om möjligt än mer bekymrad. De påstår där helt frankt att kostnaden för politiken skulle uppgå till 5,8 miljoner kronor. Detta är, endera en vit lögn eller beror det på okunskap.

Alla mina siffror är tagna från KOLADA (Den öppna och kostnadsfria databasen för kommuner och regioner). Nyckeltalet N05010 omfattar politisk verksamhet som nämnd- och styrelseverksamhet, stöd till politiska partier, övriga politiska verksamheter samt revision. Jag har idag stämt av siffrorna med Arvika kommuns ekonomichef. Och de stämmer. Kommunen rapporterar själv in siffrorna till KOLADA.

Därför kvarstår mina tidigare frågor:

Varför ökade politikkostnaderna med 3,2 miljoner kronor eller 12 procent mellan åren 2018 och 2019?

Varför ökade kostnaderna för äldre- och funktionsnedsatta för samma period med endast 1,92 procent?

Varför kostar politikkostnaderna i Arvika 33 miljoner kronor för 2019 när samma kostnader för Mariestad endast uppgår till 15 miljoner kronor? Invånarantalet i Mariestad är 24 537 och i Arvika 26 045.

Varför har Arvika de näst högsta politikkostnaderna av de 28 kommuner i Sverige som har mellan 20 000–30 000 invånare?

Ni säger att ni inte vill ha sparåtgärder där behoven ökar. Vad är det för behov som ökar inom kommunledningsstaben? Behoven finns väl i så fall inom lärande och stöd och vård och omsorg

Ni räknar upp en massa saker som sker inom kommunledningsstaben. Problemet är att vi inte har råd med allt. Vi står inför problemet att hushålla med knappa resurser. Det är här som ledarskapet visar sig. Jag tror att var och en förstår, att man inte inför varje kostnadsökning som sker, kan höja skatten. Vi kommer då att närma oss en punkt, i den så kallade lafferkurvan, där det inte längre lönar sig att arbeta över huvud taget. Vi kommer samtliga då i stället att bli kunder hos Arvika kommuns socialförvaltning. Detta förstår varje duktig företagare. Som företagare kan man inte i varje läge höja priserna, för till slut uteblir kunderna. Vad gör man i stället? Jo, man effektiviserar. Tro det eller ej, men det måste även gälla för kommuner.

Nu hoppas jag att ni besvarar mina fem frågor på ett ärligt och uppriktigt sätt innan ni lägger er röst på kommunfullmäktige.

Tommie Johansson

Svar direkt:

Arvoden, reseersättning, förlorad arbetsförtjänst till politiker kostade 5,1 miljoner 2018, 5,2 miljoner 2019 samt 5,8 miljoner 2020.

Det finns under ”Politisk verksamhet” i Kolada mer än just arvoden, ersättning för förlorad arbetsförtjänst och reseersättning. Till exempel löner för kanslienheten, arkiv, överförmyndarnämndens kansli, avgifter till Stim, med mera. Vi har förstärkt Överförmyndarverksamheten de senaste åren och det syns i redovisningen i Kolada.

När det gäller jämförelsen med Mariestad så vet vi inte vad de lägger under begreppet politisk verksamhet då kommuner organiserar sig olika.

Vi föreslår i nästa års budget att kommunledningsstaben får sänkt budgetram. Dessutom att lärande och stöd och vård och omsorg får höjd budgetram. Det behövs till ökade behov hos främst unga och gamla och för att nämnderna haft en historik med underskott trots effektivt driven verksamhet.

Vi vill få ut en hög kvalitet i kärnverksamheter genom BÅDE effektivt driven verksamhet OCH ekonomisk handlingskraft.

Du berättar om hur företagare kämpar med effektiviseringar. Vi vill inte vara helt avväpnade vad gäller att ge stöd till våra företag som har det mycket tufft just nu så därför tycker vi att sex miljoner i ramminskning till KLS är nog.

Peter Söderström (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Lisa Levin (S)

1e vice ordförande kommunstyrelsen

Kenneth Johannesson (S)

Ordförande Arvika Arbetarekommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.